Tomatsås med quorn

Tomatsås med quornfärs. En vegetarisk pastasås som passar till spagetti, penne, tagliatelle eller valfri pasta.

Gott till är som på bilden med spagetti och en sallad med ruccola, fint riven morot samt halverad cocktailtomater i lite olivolja och vinäger. Servera gärna ett gott bröd till också.

4 portioner tomatsås med quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 g quornfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 150 gram majs
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk basilika
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Fräs quornfärsen i olja en stekgryta eller panna med höga kanter.
  2. Hacka lök och pressa vitlök.
  3. Tillsätt till quornfärsen och fräs runt.
  4. Tillsätt salt, peppar, timjan, rosmarin, basilika, chiliflakes, vinäger och socker. Fräs och rör någon minut.
  5. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  6. Tillsätt krossade tomater samt majs. Skölj ur burkarna eller paketen med en skvätt vatten och tillsätt. Rör om.
  7. Låt såsen puttra i 10-20 minuter medan du kokar pastan. Rör då och då.
  8. Riv ost.
  9. Tillsätt grädden innan servering, rör om och koka upp.
  10. Smaka av tomatsåsen med salt och svartpeppar.
  11. Servera tomatsåsen med quorn till pastan samt riven ost, sallad och gott bröd.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept