Spagetti med tomatsås

En vegetarisk pasta med tomatsås och riven parmesan. En god och klassisk italiensk spagetti. Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen. Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomatsåsen. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spagetti med tomatsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 paket passerade eller krossade tomater
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd vinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
  3. Tillsätt passerade eller krossade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker.
  4. Låt tomatsåsen småputtra på låg värme under lock och rör då och då - minst 20 minuter eller mer - efter 1-2 timmar är tomatsåsen riktigt god.
  5. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, vinäger och socker.
  6. Riv osten.
  7. Koka upp vatten till pastan med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  8. Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
  9. Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer