Spagetti med tomatsås
En god klassisk italiensk pasta spagetti med tomatsås och riven parmesan.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
- Tillsätt passerade eller krossade tomater, basilika, oregano, salt, vinäger, peppar och socker.
- Låt tomatsåsen småputtra på låg värme under lock och rör då och då - minst 20 minuter eller mer - efter 1-2 timmar är tomatsåsen riktigt god.
- Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, vinäger och socker.
- Riv osten.
- Koka upp vatten till pastan med 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
- Koka spagettin enligt paket ca 8-10 minuter.
- Häll av spagettin och blanda den med tomatsåsen samt den rivna osten.
Godare tomatsås med längre koktid
Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Varianter
- Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen.
- Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomatsåsen.
- Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
- OBS tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den ystats med löpe. Välj en vegan ost eller uteslut parmesanost från receptet om du vill ha en helt vegetarisk pasta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal