Heta räkor med ris

Lättlagade räkor som fungerar lika bra till vardags som till fest.
Räkor stekta i olivolja med färsk chili och vitlök. Serveras med jasminris. Väldigt omtyckt men om du är känslig för stark mat, var försiktig med kryddorna.
Originalreceptet var med jätteräkor eller scampi men är pga deras dåliga miljöpåverkan utbytt av Receptfavoriters kock mot vanliga räkor som också blir mycket gott.

4 portioner heta räkor med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram vanliga räkor utan skal
  • 3 dl jasminris till servering
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 röd färsk chili
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 0,5 krm chilipeppar efter smak
  • ca 0,5 krm cayennepeppar efter smak
  • 1 krm salt
  • ca 1 krm vit- eller svartpeppar efter smak
  • ca 2 msk Sweet Chili Sauce efter smak

Tillagning

  1. Om räkorna är frysta är det bästa tycker jag är att lägga dem på en tidning ungefär en 30-40 minuter innan tillagning.
  2. Sätt på ris.
  3. Hacka upp chilin. Om du inte vill ha jättestarkt ta gärna bort kärnorna. Om du sparar kärnorna behöver du inte ha mycket chili- och cayennepeppar.
  4. Häll upp olivoljan i en stekpanna så att oljan täcker botten med råge och pressa i vitlöksklyftorna, du kan ha ganska mycket olja. Hög värme i början men låg temperatur när det börjar fräsa och bubbla. Ha i vitlöken direkt för att se så att det inte är för varmt i pannan, om det är för varmt blir vitlöken bränd och hård vilket förstör det mesta.
  5. Lägg i chilin, salta och peppra och krydda med chili- och cayennepeppar efter behag.
  6. Låt stå på låg värme så att smaken sätter sig, men det är viktigt att se till så att inte chilin och vitlöken bränns.
  7. När riset nästan är klart; höj värmen på stekpannan och lägg i räkorna. Räkorna ska bara ligga i tills de att de kryper ihop och blir runda, då är de klara.
  8. När räkorna nästan är klara kan det vara gott att späda ut oljan med Sweet Chili Sauce. Häll i tills du tycker att det räcker, kan varken vara för mycket eller för lite.
  9. Servera de heta räkorna med riset och gärna vitlöksbröd och lite fräsch sallad.
  10. TIPS: Smaka dig fram till hur pass het du vill ha räkorna, alla har olika smak. Kan även ha i någon droppe min favorit i köket Blairs Mega Death Sauce. Men kom ihåg att räkorna kan vara ganska starka - helst lite starkare än vad du skulle vilja äta. För efter Sweet Chili såsen och när man serverar det med ris blir det mildare.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer