Heta räkor med ris

Heta räkor stekta i olivolja med färsk chili och vitlök. Serveras med ris och en sallad. Lättlagade räkor som fungerar lika bra till vardags som till fest.

Originalreceptet var med jätteräkor eller scampi men är pga deras dåliga miljöpåverkan har jag bytt mot mindre MSC-märkta handpillade räkor som också blir mycket gott.

Gott med jasminris eller klibbigt ris samt en sallad med tärnad tomat och babyspenat och smörstekt rostbröd till.

4 portioner heta räkor med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram vanliga räkor utan skal
  • 3 dl jasminris till servering
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 röd färsk chili
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 0,5 krm chilipeppar efter smak
  • ca 0,5 krm cayennepeppar efter smak
  • 1 krm salt
  • ca 1 krm vit- eller svartpeppar efter smak
  • ca 2 msk Sweet Chili Sauce efter smak

Tillagning

  1. Om räkorna är frysta är det bästa tycker jag är att lägga dem på en tidning ungefär en 30-40 minuter innan tillagning.
  2. Sätt på ris.
  3. Hacka upp chilin. Om du inte vill ha jättestarkt ta gärna bort kärnorna. Om du sparar kärnorna behöver du inte ha mycket chili- och cayennepeppar.
  4. Häll upp olivoljan i en stekpanna så att oljan täcker botten med råge och pressa i vitlöksklyftorna, du kan ha ganska mycket olja. Hög värme i början men låg temperatur när det börjar fräsa och bubbla. Ha i vitlöken direkt för att se så att det inte är för varmt i pannan, om det är för varmt blir vitlöken bränd och hård vilket förstör det mesta.
  5. Lägg i chilin, salta och peppra och krydda med chili- och cayennepeppar efter behag.
  6. Låt stå på låg värme så att smaken sätter sig, men det är viktigt att se till så att inte chilin och vitlöken bränns.
  7. När riset nästan är klart; höj värmen på stekpannan och lägg i räkorna. Räkorna ska bara ligga i tills de att de kryper ihop och blir runda, då är de klara.
  8. När räkorna nästan är klara kan det vara gott att späda ut oljan med Sweet Chili Sauce. Häll i tills du tycker att det räcker, kan varken vara för mycket eller för lite.
  9. Servera de heta räkorna med riset och gärna vitlöksbröd och lite fräsch sallad.
  10. TIPS: Smaka dig fram till hur pass het du vill ha räkorna, alla har olika smak. Kan även ha i någon droppe min favorit i köket Blairs Mega Death Sauce. Men kom ihåg att räkorna kan vara ganska starka - helst lite starkare än vad du skulle vilja äta. För efter Sweet Chili såsen och när man serverar det med ris blir det mildare.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer