Hemgjord sojamjölk
Gör egen sojamjölk av sojabönor.
Tillagning
- Lägg sojabönorna i blöt i en burk, bunke eller stor kastrull över natten eller minst 6 timmar.
- Häll av och skölj rent sojabönorna. Du ska nu ha ca 1,6 liter blötlagda sojabönor.
- Lägg i en stor kastrull eller bunke. Fyll på med vatten - jag tog 2,4 liter vatten. Du kan räkna mängd blötlagda sojabönor gånger 1,5 vatten.
- Mixa väl 4-5 minuter med en stavmixer eller kör i matberedare lite taget.
- Lägg över i en stor kastrull på 8-10 liter eller två 4-5 liters kastruller eller liknande. Se till att ha god marginal upp till kanten på kastrullen då sojan sväller upp när den kokar upp.
- Koka upp och rör då och då. Passa strax innan och när den kokar upp då sväller den upp ordentligt men sjunker sedan tillbaka.
- Koka på medelvärme i 8 minuter. Rör då och då.
- Förbered en saftsil eller silställning. Jag tog en ren kökshandduk och ett durkslag i en stor bunke med en upp och nervänd skål i botten så durkslaget kommer upp lite.
- Häll sojan försiktigt i silen och låt sojamjölken rinna av i 20-30 minuter.
- När massan svalnat så du kan ta i den vrid ur så mycket av sojamjölken du kan från silduken.
- Ställ bunken med sojamjölken i ett kallt vattenbad i vasken så den kallnar så snabbt det går.
- Häll upp på rena flaska eller kanna och förvara i kylen. Håller någon vecka.
Serveringsförslag
- Sojamjölken är god att servera kall som vanlig mjölk.
- Använd istället för vanlig mjölk till bla veganska recept.
- Passar förslagsvis till sockerkaka, risgrynsgröt, pannkakor, smoothies som cashewsmoothie eller såser som bechamelsås.
- Sojamjölken kan även användas till att göra tofu av.
Hållbarhet
Förvara sojamjölken i kylen. Kan förvaras i upp till någon vecka i kylen.
Du behöver
- Förutom ingredienserna så behöver du en stor bunke, plastburk eller kastrull till blötläggning.
- Ett durkslag eller sil. Silduk och/eller ostduk. Eller en saftsil.
- Vidare en stor kastrull på 8-10 liter eller två på 3-4 liter med lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal