2,3 liter sojamjölk

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 500 gram sojabönor, 6,5 dl
  • 2 liter vatten till blötläggning
  • 2,4 liter vatten

Tillagning

  1. Lägg sojabönorna i blöt i en burk, bunke eller stor kastrull över natten eller minst 6 timmar.
  2. Häll av och skölj rent sojabönorna. Du ska nu ha ca 1,6 liter blötlagda sojabönor.
  3. Lägg i en stor kastrull eller bunke. Fyll på med vatten - jag tog 2,4 liter vatten. Du kan räkna mängd blötlagda sojabönor gånger 1,5 vatten.
  4. Mixa väl 4-5 minuter med en stavmixer eller kör i matberedare lite taget.
  5. Lägg över i en stor kastrull på 8-10 liter eller två 4-5 liters kastruller eller liknande. Se till att ha god marginal upp till kanten på kastrullen då sojan sväller upp när den kokar upp.
  6. Koka upp och rör då och då. Passa strax innan och när den kokar upp då sväller den upp ordentligt men sjunker sedan tillbaka.
  7. Koka på medelvärme i 8 minuter. Rör då och då.
  8. Förbered en saftsil eller silställning. Jag tog en ren kökshandduk och ett durkslag i en stor bunke med en upp och nervänd skål i botten så durkslaget kommer upp lite.
  9. Häll sojan försiktigt i silen och låt sojamjölken rinna av i 20-30 minuter.
  10. När massan svalnat så du kan ta i den vrid ur så mycket av sojamjölken du kan från silduken.
  11. Ställ bunken med sojamjölken i ett kallt vattenbad i vasken så den kallnar så snabbt det går.
  12. Häll upp på rena flaska eller kanna och förvara i kylen. Håller någon vecka.
Sojabönorna läggs i blöt över natten eller minst 6 timmar.
Sojabönorna läggs i blöt över natten eller minst 6 timmar.
Blötlagda sojabönor.
Blötlagda sojabönor.
Sojabönorna hälls av och sköljs.
Sojabönorna hälls av och sköljs.
Fyll på med nytt vatten.
Fyll på med nytt vatten.
Mixa sönder sojabönorna med en stavmixer så mycket du kan.
Mixa sönder sojabönorna med en stavmixer så mycket du kan.
Fördela i två kastruller på minst 4 liter. Sojan bubblar upp rejält när den kokar upp.
Fördela i två kastruller på minst 4 liter. Sojan bubblar upp rejält när den kokar upp.
Häll av sojamjölken i en silduk eller ren kökshandduk i ett durkslag med en stor bunke under.
Häll av sojamjölken i en silduk eller ren kökshandduk i ett durkslag med en stor bunke under.
Låt svalna så att du kan vrida ut så mycket det går av sojamjölken.
Låt svalna så att du kan vrida ut så mycket det går av sojamjölken.
Kyl sojamjölken i vattenbad med kallt vatten och häll på flaska eller kanna samt förvara i kylen.
Kyl sojamjölken i vattenbad med kallt vatten och häll på flaska eller kanna samt förvara i kylen.

Serveringsförslag

Hållbarhet

Förvara sojamjölken i kylen. Kan förvaras i upp till någon vecka i kylen.

Du behöver

  • Förutom ingredienserna så behöver du en stor bunke, plastburk eller kastrull till blötläggning.
  • Ett durkslag eller sil. Silduk och/eller ostduk. Eller en saftsil.
  • Vidare en stor kastrull på 8-10 liter eller två på 3-4 liter med lock.

Sojamjölken är god kall som vanlig mjölk. Den kan även ystas till tofu eller användas som vanlig mjölk i matlagning ex. pannkakor, såser och bakning.
Sojamjölken är god kall som vanlig mjölk. Den kan även ystas till tofu eller användas som vanlig mjölk i matlagning ex. pannkakor, såser och bakning.

E-mail
Medel: 2.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-21