Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor

En god vegetarisk pasta med marinerad tofu i basilika, gröna ärtor i en krämig broccolisås.

4 portioner spagetti med broccolisås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller annan valfri pasta
  • 250 gram marinerad eller naturell tofu
  • 2 tsk torkad, fryst eller färsk hackad basilika
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl gröna ärtor
  • 800 g broccolibuketter, färska eller frysta
  • 50 g smör eller olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk, sojamjöl eller havremjöl
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller havregrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 tsk muskotnöt, malen
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Rensa och dela färsk broccoli om du köpt det.
  4. Fräs lök och vitlök i fett i en kastrull några minuter.
  5. Rör ner vetemjöl.
  6. Tillsätt mjölk, grädde, salt, peppar och muskotnöt under omrörning. Låt koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt broccolin och koka upp. Låt koka 5 minuter.
  8. Koka under tiden pastan
  9. Koka ärtorna mjuka några minuter.
  10. Mixa broccolin med en stavmixer till en sås. Tillsätt hackad persilja. Smaka av med salt, muskot och vit- eller svartpeppar.
  11. Skär tofun i tärningar och blanda med olivolja samt hackad basilika i en liten kastrull. Värm upp innan servering.
  12. Häll av pastan och servera spagettin med broccolisåsen samt marinerad tofu och ärtor på toppen, eventuellt lite riven parmesanost samt ett syrligt fullkornsbröd till.

Varianter

Istället för vanlig mjölk och grädde kan du ta sojagrädde och sojamjölk eller Imat (havregrädde och havremjölk) för veganpastasås.

Val av tofu

Kung Markatta är en god marinerad tofu som jag använt i detta recept.

Vidare har Alpro soya en god naturell tofu som också blir god.

E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-05