Hembakta Kammar

Baka egna kammar från grunden med smördeg. Glöm bake-off - hembakta kammar är farligt gott.

En variant på wienerbröd fyllda med mandelmassa och utbakade i formen som en kamm.

32 stycken Kammar

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 2 tim 8 min

Ingredienser

  • 300 gram smör eller margarin
  • 50 gram jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 vispat ägg att pensla med
  • FYLLNING: 150 gram mandelmassa
  • 1 äggvita
  • GARNERING: 1 dl pärlsocker
  • 1 dl hackad eller flagad mandel

Tillagning

  1. Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut margarinet eller smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela margarin eller smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöt ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka kammar med smördegen.
  23. Gör mandelmassefyllning: Riv eller hacka mandelmassan och rör mjuk med äggvita.
  24. Ta ut de två degarna på mjölat bakbord.
  25. Dela varje deghalva mitt itu.
  26. Kavla degen, 1/2 cm tjock, på ett mjölat bakbord och skär i bitar à 10x10 cm.
  27. Rör fyllningen slät och bred ut lite på varje bit.
  28. Pensla kanten med uppvispat ägg, vik degen över fyllningen och tryck till kanten.
  29. Skär 4 - 6 snitt i kanten varje bit likt en kam. Böj gärna upp dem lite så att jacken öppnar sig lite.
  30. Lägg kammarna lätt böjda på plåtar med bakplåtspapper.
  31. När du har bakat och skurit upp alla smördeg till kammar jäser du dem övertäckta i en timme.
  32. Sätt ugnen på 250 grader.
  33. Pensla kammarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel.
  34. Grädda kammarna i 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
  35. Låt kammarna svalna innan servering.

Variant

Istället för hemgjord smördeg kan du köpa färdig kyld eller fryst och tina i kylen.

Garnering

Kammarna kan garneras med pärlsocker och flagad mandel.

E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-13