Aprikosmarmelad marmelad på torkade aprikoser

Aprikosmarmelad. Marmelad med torkade aprikoser. Hemgjord aprikosmarmelad är lätt och gott.
Aprikosmarmelad är gott på rostat bröd eller scones eller att ge bort som present.
Vill du göra aprikossylt så spär du med vatten.
Kan också frysas.

1,5 kg aprikosmarmelad, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 12 tim 45 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • 5 dl vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
  6. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  7. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  8. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  9. Häll upp aprikosmarmeladen på väl rengjorda glasburkar.
  10. Förvara aprikosmarmeladen svalt.
  11. Öppnad burk aprikosmarmelad har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer