Wienerstänger eller glaserade syltkakor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.

Kakdegen till kakorna bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt som hallonsylt i mitten av kakdegen varefter längden skärs i sneda kakor efter gräddningen. Sedan glaseras de med sockerglasyr när de svalnat.

60 wienerstänger

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 4 msk röd sylt som hallonsylt eller valfri sort
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke (använd elvisp).
  3. Vispa ner ett ägg i taget i socker- och smörblandningen.
  4. Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ner i äggsmeten.
  5. Arbeta ihop kakdegen till stängerna så att den är en smidig mördeg för hand eller i matberedare. Kakdegen ska ej knådas.
  6. Dela kakdegen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder.
  7. Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
  8. Tryck ut en fördjupning i mitten och fyll med sylt.
  9. Grädda Wienerstängerna mitt i ugnen i 15 min tills de fått fin färg.
  10. Blanda ingredienserna till sockerglasyren i en skål till en jämn glasyr.
  11. Ta ut längderna och ringla över glasyren direkt på de nygräddade kaklängderna.
  12. Skär längderna på snedden till Wienerstänger ca 2 cm breda. Låt svalna och servera. Häller sig i lufttät burk eller i frysen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.