Wienerstänger glaserade syltkakor

Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.

60 wienerstänger

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 4 msk röd sylt som hallonsylt eller valfri sort
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke (använd elvisp).
  3. Vispa ner ett ägg i taget i socker- och smörblandningen.
  4. Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ner i äggsmeten.
  5. Arbeta ihop kakdegen till stängerna så att den är en smidig mördeg för hand eller i matberedare. Kakdegen ska ej knådas.
  6. Dela kakdegen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder.
  7. Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
  8. Tryck ut en fördjupning i mitten och fyll med sylt.
  9. Grädda Wienerstängerna mitt i ugnen i 15 min tills de fått fin färg.
  10. Blanda ingredienserna till sockerglasyren i en skål till en jämn glasyr.
  11. Ta ut längderna och ringla över glasyren direkt på de nygräddade kaklängderna.
  12. Skär längderna på snedden till Wienerstänger ca 2 cm breda. Låt svalna och servera. Häller sig i lufttät burk eller i frysen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer