Wienerstänger eller glaserade syltkakor
Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor.
Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör smör och socker pösigt i en bunke (använd elvisp).
- Vispa ner ett ägg i taget i socker- och smörblandningen.
- Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ner i äggsmeten.
- Arbeta ihop kakdegen till stängerna så att den är en smidig mördeg för hand eller i matberedare. Kakdegen ska ej knådas.
- Dela kakdegen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder.
- Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
- Tryck ut en fördjupning i mitten och fyll med sylt.
- Grädda Wienerstängerna mitt i ugnen i 15 min tills de fått fin färg.
- Blanda ingredienserna till sockerglasyren i en skål till en jämn glasyr.
- Ta ut längderna och ringla över glasyren direkt på de nygräddade kaklängderna.
- Skär längderna på snedden till Wienerstänger ca 2 cm breda. Låt svalna och servera. Häller sig i lufttät burk eller i frysen.
I korthet
Kakdegen till kakorna bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt som hallonsylt i mitten av kakdegen. Längden skärs sedan i sneda kakor efter gräddningen. Vidare glaseras de med sockerglasyr när de svalnat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal