Wienerstänger glaserade syltkakor

Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.

60 wienerstänger

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 4 msk röd sylt som hallonsylt eller valfri sort
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke (använd elvisp).
  3. Vispa ner ett ägg i taget i socker- och smörblandningen.
  4. Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ner i äggsmeten.
  5. Arbeta ihop kakdegen till stängerna så att den är en smidig mördeg för hand eller i matberedare. Kakdegen ska ej knådas.
  6. Dela kakdegen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder.
  7. Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
  8. Tryck ut en fördjupning i mitten och fyll med sylt.
  9. Grädda Wienerstängerna mitt i ugnen i 15 min tills de fått fin färg.
  10. Blanda ingredienserna till sockerglasyren i en skål till en jämn glasyr.
  11. Ta ut längderna och ringla över glasyren direkt på de nygräddade kaklängderna.
  12. Skär längderna på snedden till Wienerstänger ca 2 cm breda. Låt svalna och servera. Häller sig i lufttät burk eller i frysen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer