Halstrad tonfisk

Halstrad tonfisk i grillpanna, stekpanna eller grill - tillagad på riktigt hög värme. Servera med valfria tillbehör som ex. risotto, sallad eller mangosalsa.

När jag jobbade på restaurang så halstrade vi strömming direkt på den heta spishällen någon halvminut på varje sida - då får du en idé hur hett det ska vara när du halstrar fisk. Tonfisken ska alltså få färg och stekyta men ha en rå kärna. För att få smak så är den penslad med glaze med citron, örter, cayenne och rökt paprikapulver.

Köp MSC-märkt tonfisk. Blir också gott med laxfilé. OBS tänkt på att vissa stek- och grillpannor ej tål att bli så varma ex. billigare varianter i teflon. Teflon kan bli förstört och tom med lossna vid för höga temperaturer och det är det ju inte värt för några bitar tonfisk. Kontrollera därför innan så att din panna tål att bli riktigt varm på spisen.

2 portioner halstrad tonfisk

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 250-300 gram färsk tonfisk MSC-märkt, 4 bitar
  • Glaze: 0,5 tsk citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 msk honung
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 3 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano

Tillagning

  1. Skölj citron och riv skal samt lägg i en skål. Pressa i citronsaft.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Låt gärna stå och få smak medan du förberedar andra tillbehör.
  3. Värm en grillpanna eller stekpanna (som tål extra hög värme).
  4. Halstra och stek tonfisken på hög värme ca en halv minut på varje sida. Pensla med glazen. Den ska få färg men vara rå i mitten.
  5. Servera direkt och skeda över lite extra glaze vid serveringen. Kan garneras med grönt som färsk timjan eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.