Varmvispad maräng

Introduktion och förberedelse

Schweizisk maräng är en varmvispad sjuden maräng som håller formen länge och blir fin på maränpajer, tartletter och bakverk.

Vispas med äggvita, florsocker och lite citron över vattenbad till 50-60 grader. Sedan vispar man den på låg hastighet tills den kallnat och blivit mycket fast. Då kan man fylla den i spritspåsar eller klicka och breda ut den på det du vill.

Sätt sedan färg på marängen med en gasbrännare eller kör den under grillen i ugnen hastigt tills den fått färg.

1 sats varmvispad maräng till exempelvis en paj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, 100 gram
  • 4 dl florsocker, 240 gram
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Sätt iordning ett vattenbad på spisen. Värm förslagsvis vatten i en bredbottnad panna som rymmer den bunke du ska vispa marängen i.
  2. Mät upp äggvitor, florsocker och citronsaft i en bunke. Tänk på att bunken ska tåla att stå i vattenbadet. En bunke i metall är att föredra.
  3. Vispa marängen med en elvisp på medelfart tills den är 55 grader.
  4. Ta av marängen från värmen och vispa på lägsta fart tills den kallnat och är mycket fast.
  5. Fyll en spritspåse med en bred tyll och spritsa i mönster över den kalla pajen, tartletterna eller det du tänkt använda den till. Man kan också klicka och breda ut marängen i förslagsvis ett vågigt mönster.
  6. Sätt färg på marängen genom att bränna den hastigt ljust brun med en gasbrännare.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-22