Gurkraita

En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat. En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander. 

Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar. Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.

4 portioner gurkraita

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 0,5 gurka, ca 150 gr
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk torkad mynta eller några blad färsk mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj gurkan.
  2. Riv den grovt eller tärna den i 0,5 cm tärningar.
  3. Lägg i en skål och blanda ner yoghurt, mald koriander samt pressa i en klyfta vitlök. Smaka av gurkraitan med lite salt.
  4. Tillsätt ev. torkad eller hackad mynta om du gillar det.
  5. Du kan förbereda gurkraitan innan och ha i kylen så får den också lite rundare vitlökssmak.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer