Kesobröd

Ett proteinbröd med Keso, ägg, frön och nötter. Kesobröd går snabbt att röra ihop med bakpulver så det behöver ej jäsa. Keso är en grynig färskost med nyttiga proteinet kasein. Heter Cottage Cheese på engelska. Brödet har mycket ägg i degen - vilket gör brödet mycket nyttigt och innehållande nästan all slags näring man behöver. 

Kesobrödet kan varieras med bla torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, kvarg, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön (använd ej krossade linfrön som är giftiga), chiafrön, pumpafrön, råriven morot, rivna rotfrukter osv passar också i. Vill du ha ett glutenfritt kesobröd så ta glutenfria havregryn. 

Du behöver en ellet två avlånga brödformar - förslagsvis med mått runt: Längd: 26 cm. Bredd: 9 cm. Höjd: 7 cm. Satsen nedan kan även halveras till ett litet bröd. Kesobrödet kan frysas in - ev. i skivor och rostas till servering. Bakar du två bröd så kan du förslagsvis frysa in ett. 

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - som inte finns så mycket av i detta fall. Du kan tillsätta en msk nyponpulver (så får du massor med god c-vitamin och brödet håller längre) eller annat syrligt som lingonsylt så kan du baka med bikarbonat (ta hälften jämfört med bakpulver). 

2 kesobröd eller ett större

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 dl Keso naturell, ett paket på 250 gram
  • 6 stora ägg
  • 3 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar
  • 1 dl skalade pumpakärnor eller chiafrön (eller blanda)
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka nötterna och lägg i en bakbunke.
  3. Blanda alla ingredienser i bunken till en deg.
  4. Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformar på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka ett högre bröd i en form.
  5. Fördela degen jämnt i formarna eller formen.
  6. Grädda kesobröden i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg ev. över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen. Stick ev. i brödet och se så degen ej är kladdig utan genombakt. Gräddar du ett tjockare och högre bröd i en form så baka 5-10 minuter till - kolla med sticka.
  7. Ta ut och låt svalna i formen eller på galler (då får du knaprig skorpa). Brödet håller några dagar men är godast nybakt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer