Kesobröd

Ett proteinbröd med Keso, ägg, frön och nötter. Kesobröd går snabbt att röra ihop med bakpulver så det behöver ej jäsa. Keso är en grynig färskost med nyttiga proteinet kasein. Heter Cottage Cheese på engelska. Brödet har mycket ägg i degen - vilket gör brödet mycket nyttigt och innehållande nästan all slags näring man behöver.

Kesobrödet kan varieras med bla torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, kvarg, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön (använd ej krossade linfrön som är giftiga), chiafrön, pumpafrön, råriven morot, rivna rotfrukter osv passar också i. Vill du ha ett glutenfritt kesobröd så ta glutenfria havregryn.

Du behöver en ellet två avlånga brödformar - förslagsvis med mått runt: Längd: 26 cm. Bredd: 9 cm. Höjd: 7 cm. Satsen nedan kan även halveras till ett litet bröd. Kesobrödet kan frysas in - ev. i skivor och rostas till servering. Bakar du två bröd så kan du förslagsvis frysa in ett.

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - som inte finns så mycket av i detta fall. Du kan tillsätta en msk nyponpulver (så får du massor med god c-vitamin och brödet håller längre) eller annat syrligt som lingonsylt så kan du baka med bikarbonat (ta hälften jämfört med bakpulver).

2 kesobröd eller ett större

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 dl Keso naturell, ett paket på 250 gram
  • 6 stora ägg
  • 3 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar
  • 1 dl skalade pumpakärnor eller chiafrön (eller blanda)
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka nötterna och lägg i en bakbunke.
  3. Blanda alla ingredienser i bunken till en deg.
  4. Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformar på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka ett högre bröd i en form.
  5. Fördela degen jämnt i formarna eller formen.
  6. Grädda kesobröden i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg ev. över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen. Stick ev. i brödet och se så degen ej är kladdig utan genombakt. Gräddar du ett tjockare och högre bröd i en form så baka 5-10 minuter till - kolla med sticka.
  7. Ta ut och låt svalna i formen eller på galler (då får du knaprig skorpa). Brödet håller några dagar men är godast nybakt.
E-mail
Medel: 3.4 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer