Grillad kalventrecote med melitzanosalsa

Introduktion och förberedelse

Grillad kalventrecote med melitzanosalsa - en slags aubergineröra, grillad sparris och ugnsrostad potatis. Gott och nyttigt.

Räkna fyra skivor kalventrecote på mellan 130 - 150 gram styck eller efter tycke.

Förslag är att koka två buntar grön sparris till men man kan grilla andra grönsaker till efter tycke ex. röd paprika, knippmorötter, zucchini, äggplanta och vårlök.

Vintips:

till kalventrecote passar ett rött vin av ex. druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon.

4 portioner grillad kalventrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 600 gram kalventrecote
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 24 gröna sparrisar
  • UGNSROSTAD POTATIS: 800 gram potatis, valfri fast sort gärna vinterpotatis
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • MELITZANOSALSA: 600 gram aubergine
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk olivolja till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Skala potatisen om den har fult skal. Finare delikatesspotatis kan man låta skalet vara kvar på.
  6. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  7. Blanda potatisen med oljan, salt och peppar i en bunke.
  8. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med lite olja.
  9. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Tryck ihop potatisen.
  10. Grädda potatisen över auberginerna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Tänd grillen.
  12. Koka sparrisen i 5 minuter och lägg sedan upp på ett fat.
  13. Ta ut auberginen samt potatis.
  14. Låt auberginen svalna något och pilla sedan bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  15. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  16. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  17. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  18. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
  19. DAGS ATT GRILLA: Blanda olivolja, salt och peppar på en tallrik och vänd runt entrecoterna. Lägg på en tallrik. Vänd sedan runt sparrisen.
  20. Grilla sparrisen några minuter runt om tills den fått färg och lägg upp på ett fat.
  21. Grilla kalventrecoterna 3-4 minuter på varje sida så att de får färg och den stekgrad du önskar.
  22. Strö ev. över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar på sparris och kött innan servering.
  23. Servera kalventrecoterna med potatisen, melitzanosalsan och den grillade sparrisen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept