Glühwein

Introduktion och förberedelse

Glühwein är en typ av glögg med varmt rödvin, socker, kanel, nejlikor, stjärnanis och apelsin eller citron.

Glühwein är vanligt i tysktalande länder och områden som Österrike och alperna.

Serveringsförslag

  • Gott och värmande efter en dag på skidor till afterski eller innan middagen.
  • Man kan ha snacks till som chips, godis, kakor eller det man gillar.
  • Passar även som vanlig glögg med mandlar och russin.

Val av glas

Välj glas som tål värme som Irish coffee-glas, Duralex eller teglas. Eller koppar eller muggar.

Garnering

  • Garnera med en halv skiva apelsin eller citron. Man kan även lägga i fler halva skivor apelsin eller citron vid servering efter tycke.
  • Kanelstång, granatäpple, cocktailbär inlindat i apelsinskiva, twistat citron eller apelsinskal eller torkad citrus är fler förslag att garnera med.

Val av vin

Välj ett rött fylligt vin som ex. Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Tempranillo, Sangiovese, Appassionato eller liknande.

Varianter

  • Istället för rött vin kan man ta vitt vin.
  • Man kan även krydda glöggen mer. Förslagsvis med 2 hela kardemumma eller 1 krm kardemummakärnor; 1 bit torkad muskot och 1 bit torkad ingefära med mera. Eller ta 1/2 påse glöggkryddor.
  • Vill du ha en starkare glögg så kan du tillsätta 4-10 cl sprit som rom, konjak eller brännvin. Eller några cl Amaretto.
  • Alkoholfri variant får du med alkoholfritt vin, svartvinbärssaft, råsaft av mörka bär eller liknande.

Gör egen glühwein och värm dig med efter en dag i backen, skidspåret eller friska luften.
Gör egen glühwein och värm dig med efter en dag i backen, skidspåret eller friska luften.

2 glas Glühwein

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 37,5 cl flaska rött fylligt vin som ex. Cabernet Sauvignon
  • 1/2 kanelstång
  • 2 nejlikor
  • 1/4 bit stjärnanis
  • 1,5 msk socker
  • 1/2 apelsin eller citron, ekologisk

Tillagning

  1. Häll vin i en kastrull och tillsätt kryddor samt socker.
  2. Skölj apelsin eller citron. Dela. En del blir över. Skär en skiva av mitten på halvan. Dela skivan till halvor att ha som garnering senare. Den bit halva du har kvar skalar du av skalet på och skivar resten samt lägger i kastrullen med vin och kryddor.
  3. Hit kan du förbereda och låta stå att få smak över natten eller några timmar innan men det är valfritt.
  4. Värm till 78 grader. Ej över 80 grader. Rör under tiden så att sockret smälter.
  5. Rödvin varierar i syra och sötma så mitt tips är att smaka av innan servering. Om du vill ha en sötare glühwein så kan du tillsätta och röra ut lite mer socker.
  6. Plocka bort kryddor och citrus innan servering. Eller sila upp.
  7. Servera glühweinen varm med en skiva citron eller apelsin på kanten.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-13

Tillbehör och liknande recept: