GI-bröd med bikarbonat, filmjölk och dinkel

Ett GI-bröd som är gott, nyttigt och enkelt att baka bikarbonat och deg av filmjölk och trippel-dinkel: dinkelmjöl, fullkornsdinkel och helt dinkel.

Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.

2 limpor GI-bröd

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl hela linfrö
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • 2 msk olivolja eller vegetabilisk till formarna
  • 1 dl hackade torkade aprikoser och/eller nötter

Tillagning

  1. Blötlägg dinkelkornen över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar.
  2. Värm ugnen till 175°.
  3. Smörj två avlånga brödformar med olja.
  4. Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
  5. Häll bröddegen i bakformarna.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
  7. Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
  8. Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.