GI-bröd med bikarbonat, filmjölk och dinkel

Ett GI-bröd som är gott, nyttigt och enkelt att baka bikarbonat och deg av filmjölk och trippel-dinkel: dinkelmjöl, fullkornsdinkel och helt dinkel.

Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.

2 limpor GI-bröd

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl hela linfrö
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • 2 msk olivolja eller vegetabilisk till formarna
  • 1 dl hackade torkade aprikoser och/eller nötter

Tillagning

  1. Blötlägg dinkelkornen över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar.
  2. Värm ugnen till 175°.
  3. Smörj två avlånga brödformar med olja.
  4. Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
  5. Häll bröddegen i bakformarna.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
  7. Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
  8. Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer