GI-bröd med bikarbonat, filmjölk och dinkel

Introduktion och förberedelse

Ett GI-bröd som är gott, nyttigt och enkelt att baka bikarbonat och deg av filmjölk och trippel-dinkel: dinkelmjöl, fullkornsdinkel och helt dinkel.

Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.

2 limpor GI-bröd

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl hela linfrö
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • 2 msk olivolja eller vegetabilisk till formarna
  • 1 dl hackade torkade aprikoser och/eller nötter

Tillagning

  1. Blötlägg dinkelkornen över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar.
  2. Värm ugnen till 175°.
  3. Smörj två avlånga brödformar med olja.
  4. Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
  5. Häll bröddegen i bakformarna.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
  7. Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
  8. Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept