GI-bröd med bikarbonat, filmjölk och dinkel
Introduktion och förberedelse
Ett GI-bröd som är gott, nyttigt och enkelt att baka bikarbonat och deg av filmjölk och trippel-dinkel: dinkelmjöl, fullkornsdinkel och helt dinkel.
Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.
Tillagning
- Blötlägg dinkelkornen över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar.
- Värm ugnen till 175° vanlig ugn.
- Smörj två avlånga brödformar med olja.
- Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
- Häll bröddegen i bakformarna.
- Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
- Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
- Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal