Fyllda paprikor med ris

Introduktion och förberedelse

Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost eller valfri ost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris.

Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till ett gott tillbehör.

Val av paprikor

  • Välj helst kravmärkta paprikor.
  • Ta den färg du gillar - röd, grön eller gul paprika - vilket som blir gott.
  • Spetspaprikor går också bra.
  • Välj gärna paprikor som kan stå upp utan att ramla omkull.

Varianter

  • Det går utmärkt att fylla och dryga ut med andra kalla rester på kokt tärnad potatis, kokt matvete, kokta linser eller kokta bönor.
  • Recept på kokt ris hittar du här.
  • Vill du ha hetare fyllning tillsätt mer av valfri chili.
  • Man kan också krydda med några krm curry och garam masala.
  • Med vegan ost får du risfyllda vegetariska och vegana paprikor. Förslag är Mozzarella Flavour Grated från Violife eller Greek White Block från Violife.

Kan förberedas

Rispaprikorna är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - varje paprika blir en portion tillbehör.

Vid servering är det bara att värma dem i ca 15 minuter i ugnen på 200 grader samt gärna toppa med ost och sätta några minuter under grillen tills de har fin färg.

Två paprikor bakade i ugnen fyllda med ris och toppade med ost serverade på tallrik med grönsallad.
Risfyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta eller att servera som vegetarisk rätt med tomatsås, stekta vegobullar, vegobiffar, halloumi, quorn, grönsallad och senapsdressing till.

4 portioner fyllda paprikor med ris

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 300 gram eller 3 portioner kokt ris av valfri sort
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 1 dl sojagrädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade (valfritt)
  • 4 röda, gula eller gröna paprikor
  • 1 dl riven gratängost eller mozzarella eller vegan ost

Tillagning

  1. Koka ris om du ej har färdigt kokt ris.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Risfyllning: skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i stekpanna och lägg över i en gryta.
  4. Tillsätt det kokta riset och fräs runt någon minut.
  5. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, kryddor, salt, socker, kinesisk soja samt bönor och majs. Fräs ihop i 5 minuter.
  6. Tillsätt grädde samt koka upp. Smaka av fyllningen med salt och svartpeppar.
  7. Skölj och skär är av toppen på paprikorna. Ta ur kärnorna. Smörj in paprikorna i lite oliv- eller matolja.
  8. Fördela fyllningen i paprikorna. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  9. Ställ paprikorna på en ugnsplåt eller i en ugnsform. Lägg paprika-locken bredvid.
  10. Baka paprikorna mjuka i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  11. När det är 10 minuter kvar strör du över lite riven ost på toppen.
  12. Ta ut och servera de risfyllda paprikorna med paprikalocken på toppen.
E-mail
Medel: 3.9 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-08

Tillbehör och liknande recept: