Tårta med mandelbotten och smörkräm

En god tårta med bottnar av bakad mandelmassa varvade med smörkräm samt rostad mandel på toppen.

Här har jag smaksatt smörkrämen med lite punsch men det är valfritt.

Andra goda smaksättningar är 1-2 tsk kaffepulver, 2 msk annan likör som amaretto (mandel) eller cointreau (apelsin) eller 2 msk kakao för chokladsmak.

En tårta, 10-12 bitar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 1 dl skållad hackad mandel eller flagad mandel
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk punsch (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader.
  2. Skär mandelmassa i tärningar.
  3. Separera äggulor från vitorna.
  4. Vispa ihop mandelmassan med tre äggvitor till en smet (jo en vita blir över så den kan du spara till något annat eller slänga). Matberedare, elvisp eller för hand går bra.
  5. Bred ut mandelsmeten till två stora rundlar ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Rita gärna ut rundlarna innan du brer ut smeten.
  6. Baka mandelbottnarna i ca fem minuter tills mandelmassan fått färg.
  7. Ta ut och låt svalna. Lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en stekspade.
  8. Smörkräm till fyllning: Rör under rumsvarmt smör med florsocker till en jämn kräm. Du kan micra smöret lite om det kommer direkt från kylen - det får dock ej smälta.
  9. Rör ner en äggula i taget i smöret. Rör ner likör eller annan smaksättning.
  10. Skålla och skala mandel samt hacka den grovt eller använd flagad mandel. Rosta mandeln lätt brun i en stekpanna. Låt svalna.
  11. Dags att lägga ihop tårtan: lägg en botten på ett serveringsfat eller bricka. Ev. med pappret under - klipp eller skär då runt kanten.
  12. Bred på hälften av smörkrämen.
  13. Strö över hälften av mandeln.
  14. Lägg på nästa mandelbotten och bred över sista smörkrämen samt garnera med resten av mandeln.
  15. Förvara påsktårtan övertäckt i kylen om den inte ska serveras direkt.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer