Tårta med mandelbotten och smörkräm

En god tårta med bottnar av bakad mandelmassa varvade med smörkräm samt rostad mandel på toppen. Här har jag smaksatt smörkrämen med lite punsch men det är valfritt. Andra goda smaksättningar är 1-2 tsk kaffepulver, 2 msk annan likör som amaretto (mandel) eller cointreau (apelsin) eller 2 msk kakao för chokladsmak.

En tårta, 10-12 bitar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 1 dl skållad hackad mandel eller flagad mandel
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk punsch (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader.
  2. Skär mandelmassa i tärningar.
  3. Separera äggulor från vitorna.
  4. Vispa ihop mandelmassan med tre äggvitor till en smet (jo en vita blir över så den kan du spara till något annat eller slänga). Matberedare, elvisp eller för hand går bra.
  5. Bred ut mandelsmeten till två stora rundlar ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Rita gärna ut rundlarna innan du brer ut smeten.
  6. Baka mandelbottnarna i ca fem minuter tills mandelmassan fått färg.
  7. Ta ut och låt svalna. Lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en stekspade.
  8. Smörkräm till fyllning: Rör under rumsvarmt smör med florsocker till en jämn kräm. Du kan micra smöret lite om det kommer direkt från kylen - det får dock ej smälta.
  9. Rör ner en äggula i taget i smöret. Rör ner likör eller annan smaksättning.
  10. Skålla och skala mandel samt hacka den grovt eller använd flagad mandel. Rosta mandeln lätt brun i en stekpanna. Låt svalna.
  11. Dags att lägga ihop tårtan: lägg en botten på ett serveringsfat eller bricka. Ev. med pappret under - klipp eller skär då runt kanten.
  12. Bred på hälften av smörkrämen.
  13. Strö över hälften av mandeln.
  14. Lägg på nästa mandelbotten och bred över sista smörkrämen samt garnera med resten av mandeln.
  15. Förvara påsktårtan övertäckt i kylen om den inte ska serveras direkt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer