Apelsinlikör

Hemgjord apelsinlikör. Gör din egen likör med apelsinskal, socker, sprit samt lite vanilj. Likören kan serveras on the rocks med isbitar eller krossad is.

Eller använd och ersätt köpt apelsinlikör typ Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier i drinkar och cocktails. Några klassiska drinkar som har apelsinlikör i är Cosmopolitan eller Singapore sling.

Passar också att använd till matlagning - prova en choklad och apelsintårta.

Räkna med att likören ska stå och få god smak i tre veckor.

70 cl apelsinlikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 21 dagar
  • Klart på: 21 dagar 30 min

Ingredienser

  • 400 gram strösocker
  • 50 cl okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 3 apelsiner, ekologiska
  • 2 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
  2. Skölj apelsinerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor. Resten av apelsinerna kan du ex. äta upp som klyftor eller ha i fruktsallad.
  3. Häll upp spriten till apelsinlikören i en flaska.
  4. Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och apelsinskalen.
  5. Sätt på kork eller skruvkorken igen.
  6. Ställ flaskan mörkt och svalt (ex. i garderoben eller något köksskåp) i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
  7. Sila upp likören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är apelsinlikören klar.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept