Apelsinlikör

Hemgjord apelsinlikör. Gör din egen likör med apelsinskal, socker, sprit samt lite vanilj.

70 cl apelsinlikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 21 dagar
  • Klart på: 21 dagar 30 min

Ingredienser

  • 400 gram strösocker
  • 50 cl okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 3 apelsiner, ekologiska
  • 2 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
  2. Skölj apelsinerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor. Resten av apelsinerna kan du ex. äta upp som klyftor eller ha i fruktsallad.
  3. Häll upp spriten till apelsinlikören i en flaska.
  4. Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och apelsinskalen.
  5. Sätt på kork eller skruvkorken igen.
  6. Ställ flaskan mörkt och svalt (ex. i garderoben eller något köksskåp) i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
  7. Sila upp likören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är apelsinlikören klar.

Serveringsförslag

Framförhållning

Räkna med att likören ska stå och få god smak i tre veckor.

E-mail
Medel: 3.6 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14

Tillbehör och liknande: