Macarons med choklad chokladmacarons

Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache (chokladtryffel).
Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
Gör gärna fyllningen den sk chokladganachen dagen innan.
Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.

25 st chokladmacarons

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 200 gram florsocker
  • 100 gram mandelmjöl
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 30 gram strösocker
  • 20 gram kakao
  • Fyllning chokladganache: 120 gram choklad 70% kakao
  • 150 gram vispgrädde
  • 40 gram honung

Tillagning

  1. Gör fyllningen, den sk chokladganachen innan bottnarna så att fyllningen får stelna i rumstemperatur. Gärna dagen innan.
  2. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Tips är att dela den i bitar och mixa den i en matberedare. Koka upp grädde med honung i en kastrull och slå över den hackade chokladen.
  3. Vispa ex. med elvisp till en jämn massa - chokladen ska smälta.
  4. Häll upp i en skål och täck med plastfilm och ställ att stelna i rumstemperatur.
  5. MACARONSBOTTNAR: Blanda florsocker, mandelmjöl och kakao i en bunke.
  6. Vispa äggvitorna och citronsaften i en ren metallbunke. Börja vispa långsamt och öka sedan farten.
  7. Tillsätt sedan strösockret och fortsätt vispa snabbt till ett fast skum.
  8. Blanda först hälften av florsocker-, kakao- och mandelblandningen i de vispade äggen med en slickepott och ta sedan resten och blanda försiktigt till en slät seg massa.
  9. Lägg massan efter hand i en spritspåse med ett cm-brett hål sk tyll.
  10. Spritsa ca 50 bottnar i storlek som femkronor på bakplåtspaper på två plåtar med några cm mellanrum.
  11. Låt dem stå och torka i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 170 grader (150 grader varmluft) under tiden.
  13. Baka bottnarna i nederdelen av i ugnen i 8 minuter. Insidan ska fortfarande vara mjuk.
  14. Ta ut dem och låt dem stå och vila i 10 minuter för att kallna.
  15. Vänd bakplåtspappret med macarons uppochner på plåten och pensla baksidan av pappret med kallt vatten.
  16. Låt macaronerna vila i 5 minuter till och pilla sedan försiktigt bort dem från pappret.
  17. Nu är bottnarna klara och du kan fylla dem och sätta ihop till macarons. Enklast är att bara bre nutella på botten och slå ihop dem två och två. Riktigt lyxigt är chokladganache som är en chokladtryffelfyllning.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer