Macarons med choklad chokladmacarons

Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache (chokladtryffel).
Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
Gör gärna fyllningen den sk chokladganachen dagen innan.
Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.

25 st chokladmacarons

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 200 gram florsocker
  • 100 gram mandelmjöl
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 30 gram strösocker
  • 20 gram kakao
  • Fyllning chokladganache: 120 gram choklad 70% kakao
  • 150 gram vispgrädde
  • 40 gram honung

Tillagning

  1. Gör fyllningen, den sk chokladganachen innan bottnarna så att fyllningen får stelna i rumstemperatur. Gärna dagen innan.
  2. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Tips är att dela den i bitar och mixa den i en matberedare. Koka upp grädde med honung i en kastrull och slå över den hackade chokladen.
  3. Vispa ex. med elvisp till en jämn massa - chokladen ska smälta.
  4. Häll upp i en skål och täck med plastfilm och ställ att stelna i rumstemperatur.
  5. MACARONSBOTTNAR: Blanda florsocker, mandelmjöl och kakao i en bunke.
  6. Vispa äggvitorna och citronsaften i en ren metallbunke. Börja vispa långsamt och öka sedan farten.
  7. Tillsätt sedan strösockret och fortsätt vispa snabbt till ett fast skum.
  8. Blanda först hälften av florsocker-, kakao- och mandelblandningen i de vispade äggen med en slickepott och ta sedan resten och blanda försiktigt till en slät seg massa.
  9. Lägg massan efter hand i en spritspåse med ett cm-brett hål sk tyll.
  10. Spritsa ca 50 bottnar i storlek som femkronor på bakplåtspaper på två plåtar med några cm mellanrum.
  11. Låt dem stå och torka i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 170 grader (150 grader varmluft) under tiden.
  13. Baka bottnarna i nederdelen av i ugnen i 8 minuter. Insidan ska fortfarande vara mjuk.
  14. Ta ut dem och låt dem stå och vila i 10 minuter för att kallna.
  15. Vänd bakplåtspappret med macarons uppochner på plåten och pensla baksidan av pappret med kallt vatten.
  16. Låt macaronerna vila i 5 minuter till och pilla sedan försiktigt bort dem från pappret.
  17. Nu är bottnarna klara och du kan fylla dem och sätta ihop till macarons. Enklast är att bara bre nutella på botten och slå ihop dem två och två. Riktigt lyxigt är chokladganache som är en chokladtryffelfyllning.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer