Macarons med choklad

Introduktion och förberedelse

Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache - chokladtryffel.

Du kan göra fyllningen - chokladganachen - dagen innan.

Du behöver

  • Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
  • Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.

25 st chokladmacarons

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 200 gram florsocker
  • 100 gram mandelmjöl
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 30 gram strösocker
  • 20 gram kakao
  • Fyllning chokladganache: 250 gram nutella eller fyllning enligt nedan:
  • 150 gram vispgrädde
  • 40 gram honung
  • 120 gram choklad 70% kakao

Tillagning

  1. Gör fyllningen, den sk chokladganachen innan bottnarna så att fyllningen får stelna i rumstemperatur. Gärna dagen innan.
  2. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Tips är att dela den i bitar och mixa den i en matberedare. Koka upp grädde med honung i en kastrull och slå över den hackade chokladen.
  3. Vispa ex. med elvisp till en jämn massa - chokladen ska smälta.
  4. Häll upp i en skål och täck med plastfilm och ställ att stelna i rumstemperatur.
  5. MACARONSBOTTNAR: Blanda florsocker, mandelmjöl och kakao i en bunke.
  6. Vispa äggvitorna och citronsaften i en ren metallbunke. Börja vispa långsamt och öka sedan farten.
  7. Tillsätt sedan strösockret och fortsätt vispa snabbt till ett fast skum.
  8. Blanda först hälften av florsocker-, kakao- och mandelblandningen i de vispade äggen med en slickepott och ta sedan resten och blanda försiktigt till en slät seg massa.
  9. Lägg massan efter hand i en spritspåse med ett cm-brett hål sk tyll.
  10. Spritsa ca 50 bottnar i storlek som femkronor på bakplåtspaper på två plåtar med några cm mellanrum.
  11. Låt dem stå och torka i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 170 grader (150 grader varmluft) under tiden.
  13. Baka bottnarna i nederdelen av i ugnen i 8 minuter. Insidan ska fortfarande vara mjuk.
  14. Ta ut dem och låt dem stå och vila i 10 minuter för att kallna.
  15. Vänd bakplåtspappret med macarons uppochner på plåten och pensla baksidan av pappret med kallt vatten.
  16. Låt macaronerna vila i 5 minuter till och pilla sedan försiktigt bort dem från pappret.
  17. Nu är bottnarna klara och du kan fylla dem och sätta ihop till macarons. Enklast är att bara bre nutella på botten och slå ihop dem två och två. Riktigt lyxigt är chokladganache som är en chokladtryffelfyllning.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 74 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.