Fixa din egen latte, cappuccino och espresso

En espresso är krämig och smakrik - perfekt efter maten eller att göra latte, cappuccino och svalkande iskaffe på.

Fixa din egen latte, cappuccino och espresso Cappuccino - frukostkaffe för italienare. Här hittar du recept och tips på hur du lyckas egen latte, cappuccino och espresso med mera.


En god espresso är grunden för många olika varianter på kaffe. Roberto dell’'Aguila är barista ”eller kaffemästare”. Här förklarar han vad som ger en god espresso. Flera faktorer spelar in – bönor, malning, vattentryck och temperatur.
- I malningen av kaffet ligger mycket av hemligheten, förklarar Roberto.

receptnamn Mycket hänger på malningen menar Barista Roberto och poängterar att han justerar malningen varje dag - bla efter luftfuktighet.Espressokaffet du köper i affären, exempelvis i burk fungerar utmärkt med de små kaffekokarna som du sätter på spisen – mockabryggarna. Men detta kaffe är för grovmalet för en espressomaskin.

Alternativen är då att gå till någon som kan mala kaffe åt dig eller helt enkelt investera i en kaffekvarn.

Små kaffekvarnar finns för runt några hundringar. En kaffekvarn med ställbart kvarnverk kostar runt 1500 kr. Bättre espressomaskiner för hemmabruk har inbyggd kaffekvarn. Då kan man prova sig fram till en finmalning som ger bäst crema ”skum” och godast espresso.

Fördelen med en proffsig espressomaskin är givetvis att man kan göra många koppar fort. En större apparat garanterar då ett jämnt och tillräckligt tryck av lagom hett (89 – 93 grader) vatten. En kaffe ska ta cirka 25 sekunder att rinna igenom. Ska man bara göra någon eller några koppar kan även en mindre espressomaskin hålla rätt temperatur och tryck. Alltså finns det hopp för alla små espressomaskiner.

Espressomaskin Nej, du behöver ingen proffsmaskin för att göra god espresso. Men en bättre hemmamaskin är ett måste för kaffeälskaren.

Vilka bönor ska man då välja? Mycket av kaffet som säljs är av sorten arabica. Den finns från olika områden och anses hålla hög kvalitet. Arabica blandas ofta upp med robustabönor som ger mer bitterhet.

- En blandning av 90 % arabica bönor och 10 % robusta ger en mjuk och fin espresso som passar den svenska smaken, säger Roberto.

Kaffe latte
Klassiskern med espresso och varm mjölk. 

Macchiato
Som en kaffe latte men med mindre mjölk och espresso som hälls över mjölken. Macchiato betyder fläckad - där fläckarna är kaffe.  

Kryddad latte
Kryddor som kanel eller kardemumma är en god omväxling.

Cafè au Lait
En Cafè au Lait görs på vanligt bryggkaffe och mjölk istället för espresso. Värm mjölk som till latte och häll lika delar mjölk och bryggkaffe i en kopp eller glas.

Iskaffe Kan göras med espresso eller vanligt kaffe. Är oftast lite mer socker samt en skvätt mjölk i. 

Cafelatte Kaffelatte med mjölk och espresso.

Affogato
Espresso med kulglass i. Genialiskt enke och god som mindre dessert. Eller till fikat en varm sommardag.

Du kan ta vanlfri gräddglass som vanilj, ägglikör eller efter smak. 

Cappuccino
Italienarnas morgonkaffe men enligt min mening gott hela dagen. Görs av 1 del espresso, 1 del värmd mjölk 3%  samt 1 del mjölkskum och serveras i cappuccinokopp. Kan garneras med kakao.

Caffé Fredda

En variant på iskaffe där man skakar en dubbel espresso med en matsked socker och 4 isbitar. Det blir en skummig och iskall dubbel espresso.

Choko-latte
Kaffelatte med chokladsmak av chokladsås, typ Oboy. Häll chokladsås i botten på ett högt glas. Värm mjölken tills den börjar ryka (cirka 60 grader) och blås eller vispa upp lite mjukt skum. Häll i mjölken. Avsluta med skum. Häll sedan i espresson.

MacchiatoSame same but different - en variant eller annat namn för latte. Latte Macchiato - varm mjölk fläckad med espresso. Macchiato betyder fläckad.

Choko-latte med mörk choklad
En dubbel espresso (6-8 cl)
2 dl mjölk 3%
2 bitar choklad med hög kakaohalt
Värm och skumma mjölk med choklad. Häll kaffet på chokladen och därefter mjölken. Häll upp i glas och toppa med espresso.

Mint-latte
Gör som choko-latte men ersätt chokladen med mintchoklad exempelvis 3 bitar after eight.

Alco-latte
Kaffe latte med alkohol. En spetsad latte med likör. Välj mellan 2 cl kakaolikör, baileys, amaretto eller rom. Gör en latte och toppa med sprit.

Irish Cappuccino
En variant av Irish coffee utan grädde. Med god espresso och varm skummad mjölk. 

Irish Coffee
Klassikern med vanligt bryggkaffe, whisky, farinsocker samt lättvispad grädde. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer