Fixa din egen latte, cappuccino och espresso

Fixa din egen latte, cappuccino, espresso eller annat gott kaffe. En espresso är krämig och smakrik - perfekt efter maten eller att göra latte, cappuccino och svalkande iskaffe på. En god espresso är grunden för många olika varianter på kaffe. 

Fixa din egen latte, cappuccino och espresso Cappuccino - frukostkaffe för italienare. Här hittar du recept och tips på hur du lyckas egen latte, cappuccino och espresso med mera.

Roberto dell’Aguila är barista ”kaffemästare”. Här förklarar han vad som ger en god espresso. Flera faktorer spelar in – bönor, malning, vattentryck och temperatur.
- I malningen av kaffet ligger mycket av hemligheten, förklarar Roberto.

receptnamn Mycket hänger på malningen menar Barista Roberto och poängterar att han ställer in malningen efter vilket väder det är.

Espressokaffet du köper i affären, exempelvis i burk fungerar utmärkt med de små kaffekokarna som du sätter på spisen – mockabryggarna. Men detta kaffe är för grovmalet för en espressomaskin. Alternativen är då att gå till någon som kan mala kaffe åt dig eller helt enkelt investera i en kaffekvarn. Små kaffekvarnar finns för runt några hundringar. En kaffekvarn med ställbart kvarnverk kostar runt 1500 kr. Bättre espressomaskiner för hemmabruk har inbyggd kaffekvarn. Då kan man prova sig fram till en finmalning som ger bäst crema ”skum” och godast espresso.

Fördelen med en proffsig espressomaskin är givetvis att man kan göra många koppar fort. En större apparat garanterar då ett jämnt och tillräckligt tryck av lagom hett (89 – 93 grader) vatten. En kaffe ska ta cirka 25 sekunder att rinna igenom. Ska man bara göra någon eller några koppar kan även en mindre espressomaskin hålla rätt temperatur och tryck. Alltså finns det hopp för alla små espressomaskiner.

Espressomaskin Nej, du behöver ingen proffsmaskin för att göra god espresso. Men en bättre hemmamaskin är ett måste för kaffeälskaren.

Vilka bönor ska man då välja? Mycket av kaffet som säljs är av sorten arabica. Den finns från olika områden och anses hålla hög kvalitet. Arabica blandas ofta upp med robustabönor som ger mer bitterhet.

Kaffe latte
Klassiskern med espresso och varm mjölk. 

Macchiato
Som en kaffe latte men med mindre mjölk och espresso som hälls över mjölken. Macchiato betyder fläckad - där fläckarna är kaffe.  

Kryddad latte
Kryddor som kanel eller kardemumma är en god omväxling.

Cafè au Lait
En Cafè au Lait görs på vanligt bryggkaffe och mjölk istället för espresso. Värm mjölk som till latte och häll lika delar mjölk och bryggkaffe i en kopp eller glas.

- En blandning av 90 % arabica bönor och 10 % robusta ger en mjuk och fin espresso som passar den svenska smaken, tillägger Roberto.

Iskaffe Kan göras med espresso eller vanligt kaffe. Är oftast lite mer socker samt en skvätt mjölk i. 

Cafelatte Kaffelatte med mjölk och espresso.

Affogato
Espresso med kulglass i. Genialiskt enke och god som mindre dessert. Eller till fikat en varm sommardag.
Du kan ta vanlfri gräddglass som vanilj, ägglikör eller efter smak

Cappuccino
Italienarnas morgonkaffe men enligt min mening gott hela dagen. Görs av 1 del espresso, 1 del värmd mjölk 3%  samt 1 del mjölkskum och serveras i cappuccinokopp. Kan garneras med kakao.

Caffé Fredda

En variant på iskaffe där man skakar en dubbel espresso med en matsked socker och 4 isbitar. Det blir en skummig och iskall dubbel espresso.

Choko-latte
Kaffelatte med chokladsmak av chokladsås, typ Oboy. Häll chokladsås i botten på ett högt glas. Värm mjölken tills den börjar ryka (cirka 60 grader) och blås eller vispa upp lite mjukt skum. Häll i mjölken. Avsluta med skum. Häll sedan i espresson.

MacchiatoSame same but different - en variant eller annat namn för latte. Latte Macchiato - varm mjölk fläckad med espresso. Macchiato betyder fläckad.

Choko-latte med mörk choklad
En dubbel espresso (6-8 cl)
2 dl mjölk 3%
2 bitar choklad med hög kakaohalt
Värm och skumma mjölk med choklad. Häll kaffet på chokladen och därefter mjölken. Häll upp i glas och toppa med espresso.

Mint-latte
Gör som choko-latte men ersätt chokladen med mintchoklad exempelvis 3 bitar after eight.

Alco-latte
Kaffe latte med alkohol. En spetsad latte med likör.  Välj mellan 2 cl kakaolikör, baileys, amaretto eller rom. Gör en latte och toppa med sprit.

Irish Cappuccino
En variant av Irish coffee utan grädde. Med god espresso och varm skummad mjölk. 

Irish Coffee
Klassikern med vanligt bryggkaffe, whisky, farinsocker samt lättvispad grädde. 

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer