En espresso är krämig och smakrik - perfekt efter maten eller att göra latte, cappuccino och svalkande iskaffe på.
En god espresso är grunden för många olika varianter på kaffe. Roberto dell'Aguila är barista eller kaffemästare. Här förklarar han vad som ger en god espresso. Flera faktorer spelar in bönor, malning, vattentryck och temperatur.
- I malningen av kaffet ligger mycket av hemligheten, förklarar Roberto.
Espressokaffet du köper i affären, exempelvis i burk fungerar utmärkt med de små kaffekokarna som du sätter på spisen - mockabryggarna. Men detta kaffe är för grovmalet för en espressomaskin.
Alternativen är då att gå till någon som kan mala kaffe åt dig eller helt enkelt investera i en kaffekvarn.
Små kaffekvarnar finns för runt några hundringar. En kaffekvarn med ställbart kvarnverk kostar runt 1500 kr. Bättre espressomaskiner för hemmabruk har inbyggd kaffekvarn. Då kan man prova sig fram till en finmalning som ger bäst crema skum och godast espresso.
Fördelen med en proffsig espressomaskin är givetvis att man kan göra många koppar fort. En större apparat garanterar då ett jämnt och tillräckligt tryck av lagom hett (89 - 93 grader) vatten. En kaffe ska ta cirka 25 sekunder att rinna igenom. Ska man bara göra någon eller några koppar kan även en mindre espressomaskin hålla rätt temperatur och tryck. Alltså finns det hopp för alla små espressomaskiner.
Vilka bönor ska man då välja? Mycket av kaffet som säljs är av sorten arabica. Den finns från olika områden och anses hålla hög kvalitet. Arabica blandas ofta upp med robustabönor som ger mer bitterhet.
- En blandning av 90 % arabica bönor och 10 % robusta ger en mjuk och fin espresso som passar den svenska smaken, säger Roberto.
Kaffe latte
Klassiskern med espresso och varm mjölk.
Macchiato
Som en kaffe latte men med mindre mjölk och espresso som hälls över mjölken. Macchiato betyder fläckad - där fläckarna är kaffe.
Kryddad latte
Kryddor som kanel eller kardemumma är en god omväxling.
Cafè au Lait
En Cafè au Lait görs på vanligt bryggkaffe och mjölk istället för espresso. Värm mjölk som till latte och häll lika delar mjölk och bryggkaffe i en kopp eller glas.
Iskaffe Kan göras med espresso eller vanligt kaffe. Är oftast lite mer socker samt en skvätt mjölk i.
Affogato
Espresso med kulglass i. Genialiskt enke och god som mindre dessert. Eller till fikat en varm sommardag.
Du kan ta vanlfri gräddglass som vanilj, ägglikör eller efter smak.
Cappuccino
Italienarnas morgonkaffe men enligt min mening gott hela dagen. Görs av 1 del espresso, 1 del värmd mjölk 3% samt 1 del mjölkskum och serveras i cappuccinokopp. Kan garneras med kakao.
En variant på iskaffe där man skakar en dubbel espresso med en matsked socker och 4 isbitar. Det blir en skummig och iskall dubbel espresso.
Choko-latte
Kaffelatte med chokladsmak av chokladsås, typ Oboy. Häll chokladsås i botten på ett högt glas. Värm mjölken tills den börjar ryka (cirka 60 grader) och blås eller vispa upp lite mjukt skum. Häll i mjölken. Avsluta med skum. Häll sedan i espresson.
Choko-latte med mörk choklad
En dubbel espresso (6-8 cl)
2 dl mjölk 3%
2 bitar choklad med hög kakaohalt
Värm och skumma mjölk med choklad. Häll kaffet på chokladen och därefter mjölken. Häll upp i glas och toppa med espresso.
Mint-latte
Gör som choko-latte men ersätt chokladen med mintchoklad exempelvis 3 bitar after eight.
Alco-latte
Kaffe latte med alkohol. En spetsad latte med likör. Välj mellan 2 cl kakaolikör, baileys, amaretto eller rom. Gör en latte och toppa med sprit.
Irish Cappuccino
En variant av Irish coffee utan grädde. Med god espresso och varm skummad mjölk.
Irish Coffee
Klassikern med vanligt bryggkaffe, whisky, farinsocker samt lättvispad grädde.