Chokladbakelse

En varm chokladbakelse i bakad i form med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med vaniljglass. En smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering. Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Vintips till chokladbakelserna är sött dessertvin ex. Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott. Eller kaffe.

4 portioner chokladbakelse

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 0,5 liter vaniljglass

Tillagning

  1. Bryt chokladen i bitar, hacka den och lägg i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med ex. elvisp i en skål.
  5. Rör i choklad- och smörblandningen.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
  7. Sikta ner i chokladblandningen.
  8. Smörj 4 portionsformar med lite smör. Smörj noga upp runt kanten.
  9. Fördela chokladsmeten i formarna.
  10. Formarna med chokladsmet till chokladbakelserna kan nu förvaras övertäckta i kylen eller frysen i väntan på att gräddas.
  11. Vid servering: sätt ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in formarna med chokladsmet och grädda i 9 minuter för chokladbakelser med mycket lös chokladsås i mitten, 14 minuter för lite fastare med lös kärna och 18 minuter för rätt fasta chokladbakelser.
  13. Ta ut och pudra över florsocker samt lägg en stor kula vaniljglass på varje chokladbakelse.
  14. Servera ev. extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer