Chokladbakelse

En varm chokladbakelse i bakad i form med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med vaniljglass. En smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering. Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Vintips till chokladbakelserna är sött dessertvin ex. Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott. Eller kaffe.

4 portioner chokladbakelse

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 0,5 liter vaniljglass

Tillagning

  1. Bryt chokladen i bitar, hacka den och lägg i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med ex. elvisp i en skål.
  5. Rör i choklad- och smörblandningen.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
  7. Sikta ner i chokladblandningen.
  8. Smörj 4 portionsformar med lite smör. Smörj noga upp runt kanten.
  9. Fördela chokladsmeten i formarna.
  10. Formarna med chokladsmet till chokladbakelserna kan nu förvaras övertäckta i kylen eller frysen i väntan på att gräddas.
  11. Vid servering: sätt ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in formarna med chokladsmet och grädda i 9 minuter för chokladbakelser med mycket lös chokladsås i mitten, 14 minuter för lite fastare med lös kärna och 18 minuter för rätt fasta chokladbakelser.
  13. Ta ut och pudra över florsocker samt lägg en stor kula vaniljglass på varje chokladbakelse.
  14. Servera ev. extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer