Café Bénédictine

Introduktion och förberedelse

Café Bénédictine är en fransk kaffedrink och variant på Irish coffee med örtlikör istället för whisky.

Benediktinerlikör eller Munklikör är en örtlikör från Fecamp i Frankrike ursprungligen tillverkad av Benediktinermunkar sedan 1500-talet. Den är baserad på konjak och smaksätts med bland annat koriander, isop, kardemumma, pomerans och timjan.

Serveringsförslag

  • Passar till after-ski, efter utflykten, vid brasan, före eller efter middag eller när som du känner för en uppiggande kaffedrink.
  • Gott med bitar av fin choklad, chokladtryfflar eller marsipangodis till. Eller gör egna chokladtryfflar eller Mozartkulor till.
  • Kaffet kan garneras med lite farinsocker, kaffepulver, kaksmulor eller smulade biscottis.

Tips

  • Värm gärna glaset innan med lite hett vatten.
  • Serveras i Irish Coffee glas eller annat högt glas/kupa som tål värme.
  • Grädde och kaffe kan förberes innan och ha i termos samt i kylen om du ska servera till många och vill förbereda exempelvis till fest.

1 Café Bénédictine

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 3 cl Bénédictinelikör
  • 1 tsk farinsocker
  • 2 dl varmt starkt bryggkaffe
  • 3 msk lättvispad grädde

Tillagning

  1. Brygg kaffe. Vispa grädden löst.
  2. Mät upp likören i ett glas som tål värme - förslagsvis ett Irish Coffee glas.
  3. Lägg i socker och rör om.
  4. Fyll på med varmt kaffe.
  5. Skeda försiktigt över grädden.
  6. Garnera om du önskar det.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-21