Iskaffe med Xanté

Iskaffe med Xanté - bjud på en svalkande kaffe med is, päronlikör och kall mjölk garnerad med lite kakao eller kaffepulver.

1 glas iskaffe

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dubbel espress; ca 6 cl espresso eller starkt kaffe
  • 2 tsk socker
  • 1 dl kall mjölk 3%
  • 4 cl Xanté kaffelikör
  • ca 6 isbitar
  • 1/2 krm kakao eller kaffepulver till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Gör en dubbel espresso eller starkt kaffe.
  2. Rör ut socker i kaffet. Låt gärna svalna.
  3. Krossa ca 6 isbitar i en handduk, iskross eller mixer. Du kan även behålla isbitarna hela.
  4. Ös upp isen i ett högt glas eller valfritt glas eller kopp.
  5. Tillsätt päronlikör.
  6. Häll på kaffe samt toppa upp med kall mjölk.
  7. Garnera genom att pudra över 1/2 krm kakao eller kaffepulver.

Varianter

  • Istället för vanlig mjölk kan du ta sojamjölk, havremjölk eller mandelmjölk.
  • Vill du ej ha i alkohol kan du ta päronsaft istället för päronlikör för en alkoholfri iskaffe.
  • Päronlikör Xanté kan bytas mot annan likör som kaffelikör Kahlua, gräddlikör Baileys, kakaolikör, godislikör, mintlikör Crème de Menthe, anislikör Ouzo, Hpnotic med flera efter tycke.
  • Iskaffen kan garneras med kakao, kaffepulver, kaffeböna samt drinksked och sugrör.
  • Vidare kan man ha en smal klyfta päron penslad med citronsaft på kanten av glaset.

Espresso med is, kall mjölk och smak av Xanté päronlikör blir en svalkande iskaffe.
Espresso med is, kall mjölk och smak av Xanté päronlikör blir en svalkande iskaffe.

E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-06

Tillbehör och liknande:

Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar

Svala kvällar, mys i soffan, middag med vänner eller en uppiggande drink före utgång. Stunder efter...