Chokladtårta Grand Marnier

Introduktion och förberedelse

Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier. Välj helst ekologiska apelsiner.

Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.

12 bitar apelsinchokladtårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 3 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl farin- eller råsocker
  • 200 gram mörk choklad, gärna runt 70% ex. Lindt
  • 200 gram smör
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl vetemjöl
  • Apelsinglasyr: 1,5 dl grädde
  • 200 gram mörk choklad, gärna runt 70% ex. Lindt
  • 1 msk glukos
  • 5 cl Grand Marnier eller annan apelsinlikör

Tillagning

  1. Skölj apelsinerna och riv skalet fint.
  2. Knäck äggen och dela upp äggulor och vitor i varsin bunke.
  3. Tillsätt socker och vaniljsocker till äggulan och vispa den skummig i några minuter.
  4. Skölj och torka visparna noga och vispa sedan äggvitan till fast skum.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
  6. Ställ i mikron och smält någon halv minut, ta ut och rör, osv tills choklad och smör smält ihop till en len smet.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Blanda i honung och rivet apelsinskal.
  9. Blanda i mjöl (sikta i det så blir det inga klumpar) samt tillsätt vaniljsocker och rör till en jämn smet.
  10. Vänd i de vispade äggulorna och äggvitorna.
  11. Häll chokladsmeten i en smord form, ex en rund springform eller avlång brödform.
  12. Grädda chokladtårtan i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och låt svalna.
  14. Apelsinglasyr: Bryt chokladen i en bunke.
  15. Blanda grädde och apelsinlikör. Koka upp och häll över chokladen under omrörning till en jämn smet. Rör ev. i glukos.
  16. Låt apelsin- och chokladglasyren svalna något innan du stryker den över chokladkakan i ett jämnt lager.
  17. Låt stelna och njut.
  18. Du kan ex. garnera med strimlor skivade apelsinskal eller kanderade apelsinskal på varje bit (12 bitar).
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.