Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta

Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.

12 bitar apelsinchokladtårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 3 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl farin- eller råsocker
  • 200 gram mörk choklad, gärna runt 70% ex. Lindt
  • 200 gram smör
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl vetemjöl
  • Apelsinglasyr: 1,5 dl grädde
  • 200 gram mörk choklad, gärna runt 70% ex. Lindt
  • 1 msk glukos
  • 5 cl Grand Marnier eller annan apelsinlikör

Tillagning

  1. Skölj apelsinerna och riv skalet fint.
  2. Knäck äggen och dela upp äggulor och vitor i varsin bunke.
  3. Tillsätt socker och vaniljsocker till äggulan och vispa den skummig i några minuter.
  4. Skölj och torka visparna noga och vispa sedan äggvitan till fast skum.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
  6. Ställ i mikron och smält någon halv minut, ta ut och rör, osv tills choklad och smör smält ihop till en len smet.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Blanda i honung och rivet apelsinskal.
  9. Blanda i mjöl (sikta i det så blir det inga klumpar) samt tillsätt vaniljsocker och rör till en jämn smet.
  10. Vänd i de vispade äggulorna och äggvitorna.
  11. Häll chokladsmeten i en smord form, ex en rund springform eller avlång brödform.
  12. Grädda chokladtårtan i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och låt svalna.
  14. Apelsinglasyr: Bryt chokladen i en bunke.
  15. Blanda grädde och apelsinlikör. Koka upp och häll över chokladen under omrörning till en jämn smet. Rör ev. i glukos.
  16. Låt apelsin- och chokladglasyren svalna något innan du stryker den över chokladkakan i ett jämnt lager.
  17. Låt stelna och njut.
  18. Du kan ex. garnera med strimlor skivade apelsinskal eller kanderade apelsinskal på varje bit (12 bitar).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer