Chokladtårta Grand Marnier
Introduktion och förberedelse
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier. Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Tillagning
- Skölj apelsinerna och riv skalet fint.
- Knäck äggen och dela upp äggulor och vitor i varsin bunke.
- Tillsätt socker och vaniljsocker till äggulan och vispa den skummig i några minuter.
- Skölj och torka visparna noga och vispa sedan äggvitan till fast skum.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
- Ställ i mikron och smält någon halv minut, ta ut och rör, osv tills choklad och smör smält ihop till en len smet.
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Blanda i honung och rivet apelsinskal.
- Blanda i mjöl (sikta i det så blir det inga klumpar) samt tillsätt vaniljsocker och rör till en jämn smet.
- Vänd i de vispade äggulorna och äggvitorna.
- Häll chokladsmeten i en smord form, ex en rund springform eller avlång brödform.
- Grädda chokladtårtan i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna.
- GLASYR: Bryt chokladen i en bunke.
- Blanda grädde och apelsinlikör. Koka upp och häll över chokladen under omrörning till en jämn smet. Rör ev. i glukos.
- Låt apelsin- och chokladglasyren svalna något innan du stryker den över chokladkakan i ett jämnt lager.
- Låt stelna och njut.
- Du kan ex. garnera med strimlor skivade apelsinskal eller kanderade apelsinskal på varje bit (12 bitar).
Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal