Chokladtårta Grand Marnier
Chokladtårta Grand Marnier är en god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Tillagning
- Skölj apelsinerna och riv skalet fint.
- Knäck äggen och dela upp äggulor och vitor i varsin bunke.
- Tillsätt socker och vaniljsocker till äggulan och vispa den skummig i några minuter.
- Skölj och torka visparna noga och vispa sedan äggvitan till fast skum.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
- Ställ i mikron och smält någon halv minut, ta ut och rör, osv tills choklad och smör smält ihop till en len smet.
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Blanda i honung och rivet apelsinskal.
- Blanda i mjöl (sikta i det så blir det inga klumpar) samt tillsätt vaniljsocker och rör till en jämn smet.
- Vänd i de vispade äggulorna och äggvitorna.
- Häll chokladsmeten i en smord form, ex en rund springform eller avlång brödform.
- Grädda chokladtårtan i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna.
- GLASYR: Bryt chokladen i en bunke.
- Blanda grädde och apelsinlikör. Koka upp och häll över chokladen under omrörning till en jämn smet. Rör ev. i glukos.
- Låt apelsin- och chokladglasyren svalna något innan du stryker den över chokladkakan i ett jämnt lager.
- Låt stelna och njut.
- Du kan ex. garnera med strimlor skivade apelsinskal eller kanderade apelsinskal på varje bit (12 bitar).
Tips
- Välj helst ekologiska apelsiner.
- Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal