Bostongurka

Introduktion och förberedelse

Gör din egen Bostongurka med lök, paprika, färsk smågurka som Västeråsgurka och senapsfrön.

Bostongurka är egentligen ett varumärke från Felix och kom till för att ta tillvara på gurksnuttar som blev över när de lade in sina gurkor.

Serveringsförslag

  • Bostongurka är gott till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
  • Kan även blandas till en kall sås med crème fraiche, smetana eller gräddfil samt ev. lite majonnäs.
  • Eller blanda med majonnäs till gurkmajonnäs.

Tips

Receptet kan dubbleras till 2 liter eller halveras för en mindre 0,5 liters glasburk gurka.

För fastare Bostongurka

Koka ner gurkan och reducera vätskan till önskad konsistens. Man kan även reda den kokande gurkan med någon tsk potatismjöl utrört i 4 msk vatten för en tjockare konsistens mer lik köpt Bostongurka. Eller krama ur gurkan med saltet i början och hälla av vätskan som bildas efter några minuter.

Varianter

  • Gurkan kan även rivas eller skivas tunnt istället för att hackas - blir dock ej en röra som Bostongurka men god.
  • Ta gärna en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange. Eller bara röd paprika.
  • Bostongurka kan varieras efter smak med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala.
  • Med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
  • Med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
  • Med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin.
  • Gott är även att göra Bostongurka med zucchini eller squash istället för gurka. Då¨är tips att även tillsätta 5 klyftor vitlök.

Förvaringstips

  • Förvara Bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Det är ättika och socker i så den är rätt hållbar.
  • Peta inte med fingrar eller liknande i gurkan.
  • Var noga med hygien och att sterilisera burk och lock du ska förvara gurkan i.
  • Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader och vill vara på säkra sidan.
  • Bostongurkan kan också frysas och då behövs inget konserveringsmedel.

1 liter Bostongurka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färska små gurkor eller Västeråsgurkor
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 krm natriumbensoat (valfritt)
  • ÄTTIKSLAG: 1 dl strösocker
  • 1,1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk gula senapsfrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint eller mixa sönder i en matberedare.
  2. Skölj och hacka paprikan fint eller mixa sönder i en matberedare.
  3. Skölj, rensa och hacka gurkan fint eller kör och mixa i en matberedare till en grov röra.
  4. Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, vatten, salt och senapsfrön i en stor kastrull. Koka upp.
  5. Tillsätt löken, paprikan och gurkan. Tillsätt annan smaksättning enligt ovan om du önskar.
  6. Låt Bostongurkan koka på låg värme i 20 minuter. Koka eventuellt lite mer tills du har önskad tjocklek efter hand som vätskan kokar bort.
  7. Rör då och då.
  8. EXTRA HÅLLBAR GURKA: Ta upp lite gurkröra i ett glas och blanda ner natriumbensoaten. Rör sedan ut bostongurkan i glaset med den övriga bostongurkan i kastrullen. Detta är valfritt.
  9. Fördela gurkan i väl rengjorda burkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Godast blir den efter någon dag.
  10. Din hemgjorda hackade inlagda gurka - Bostongurka - är klar att servera till korv, hamburgare, grillat kött, till stek eller vad du vill.
E-mail
Medel: 4.2 (193 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 31 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-02

Tillbehör och liknande recept: