Eggnog
Introduktion och förberedelse
Eggnog är ett slags bål eller drink med varm mjölk som vispas med äggula och socker samt spetsas med sprit som rom, konjak, calvados eller whiskey.
Påminner om äggtoddy men har mjölk i sig och ibland muskot.
En drink som passar vid brasan, innan maten, julmys, på after-ski eller när du behöver fylla på energi efter en aktiv dag i snön.
Varianter
- Man kan smaksätta mjölken och garnera med en nypa kaffepulver, muskot, kanel eller kakao. Drinken kan även smaksättas med några droppar pressad citrus som citron, lime eller apelsin.
- En variant är att skaka en kall Brandy Egg Nogg med is.
Tillagning
- Vispa socker och ägg pösigt tills sockret löst sig.
- Sjud mjölken i en kastrull eller i mikron och häll den under vispning ner i ägget. Tillsätt eventuellt sprit och servera.
- Garnera ev. med riven muskot, kaffepulver, kakao eller kanel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 331 kcal