Eggnog
Eggnog är ett slags bål eller drink med varm mjölk som vispas med äggula och socker samt spetsas med sprit som rom, konjak, calvados eller whiskey.
Tillagning
- Vispa socker och ägg pösigt tills sockret löst sig.
- Sjud mjölken i en kastrull eller i mikron och häll den under vispning ner i ägget.
- Vispa i eventuellt sprit.
- Häll upp i valfritt glas. Tänk på att glaset ska tåla värme.
- Garnera ev. med riven muskot, kaffepulver, kakao eller kanel.
Serveringsförslag
En drink som passar vid brasan, innan maten, julmys, på after-ski eller när du behöver fylla på energi efter en aktiv dag i snön.
Varianter
- Påminner om äggtoddy men görs med varm mjölk och kan smaksättas med muskot.
- Man kan smaksätta mjölken och garnera med en nypa kaffepulver, muskot, kanel eller kakao. Drinken kan även smaksättas med några droppar pressad citrus som citron, lime eller apelsin.
- En variant är att skaka en kall Brandy Egg Nogg med is.
- En Italiensk variant - Bombardino - kan du göra med varm ägglikör, sprit och vispad grädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 331 kcal