Eggnog

Introduktion och förberedelse

Eggnog är ett slags bål eller drink med varm mjölk som vispas med äggula och socker samt spetsas med sprit som rom, konjak, calvados eller whiskey.

Serveringsförslag

En drink som passar vid brasan, innan maten, julmys, på after-ski eller när du behöver fylla på energi efter en aktiv dag i snön.

Varianter

  • Påminner om äggtoddy men görs med varm mjölk och kan smaksättas med muskot.
  • Man kan smaksätta mjölken och garnera med en nypa kaffepulver, muskot, kanel eller kakao. Drinken kan även smaksättas med några droppar pressad citrus som citron, lime eller apelsin.
  • En variant är att skaka en kall Brandy Egg Nogg med is.
  • En Italiensk variant - Bombardino - kan du göra med varm ägglikör, sprit och vispad grädde.

1 glas Eggnog

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 äggula
  • 2 msk socker
  • 2 dl mjölk 3%
  • 3 cl rom, konjak, calvados eller whiskey

Tillagning

  1. Vispa socker och ägg pösigt tills sockret löst sig.
  2. Sjud mjölken i en kastrull eller i mikron och häll den under vispning ner i ägget.
  3. Vispa i eventuellt sprit.
  4. Häll upp i valfritt glas. Tänk på att glaset ska tåla värme.
  5. Garnera ev. med riven muskot, kaffepulver, kakao eller kanel.
E-mail
Medel: 3.6 (100 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 331 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-06

Tillbehör och liknande recept: