Eggnog

Eggnog är ett slags bål eller drink med varm mjölk som vispas med äggula och socker samt spetsas med sprit som rom, konjak, calvados eller whiskey.

Påminner om äggtoddy men har mjölk i sig och ibland muskot.

Man kan smaksätta mjölken med kaffepulver, muskot, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin.

En variant är att skaka en kall Brandy Egg nogg med is.

1 glas eggnog

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 äggula
  • 2 msk socker
  • 2 dl mjölk
  • 3 cl rom, konjak, calvados eller whiskey

Tillagning

  1. Vispa socker och ägg pösigt tills sockret löst sig.
  2. Sjud mjölken i en kastrull eller i mikron och häll den under vispning ner i ägget. Tillsätt eventuellt sprit och servera.
  3. Garnera ev. med riven muskot, kaffepulver, kakao eller kanel.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer