Eggnog

Introduktion och förberedelse

Eggnog är ett slags bål eller drink med varm mjölk som vispas med äggula och socker samt spetsas med sprit som rom, konjak, calvados eller whiskey.

Påminner om äggtoddy men har mjölk i sig och ibland muskot.

En drink som passar när du behöver fylla på energi efter en aktiv dag - som i skidspår eller skidbacke.

Varianter

  • Man kan smaksätta mjölken med kaffepulver, muskot, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin.
  • En variant är att skaka en kall Brandy Egg Nogg med is.

1 glas eggnog

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 äggula
  • 2 msk socker
  • 2 dl mjölk
  • 3 cl rom, konjak, calvados eller whiskey

Tillagning

  1. Vispa socker och ägg pösigt tills sockret löst sig.
  2. Sjud mjölken i en kastrull eller i mikron och häll den under vispning ner i ägget. Tillsätt eventuellt sprit och servera.
  3. Garnera ev. med riven muskot, kaffepulver, kakao eller kanel.
E-mail
Medel: 3.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 331 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.