Basilikabröd limpa eller bröd med basilika

Basilikabröd. Baka egen limpa eller bröd smaksatt med basilika. Hembakta bröd eller limpor.

4 st basilikabröd limpa

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk hackad basilika (eller fryst) eller någon msk torkad
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2,5 liter vetemjöl
  • 2 msk mjölk att pensla bröden med

Tillagning

  1. Hacka basilikan.
  2. Finfördela jästen i en bunke.
  3. Tillsätt fingervarmt vatten, salt, olivolja, hackad basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 1 dl vetemjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen några minuter, eventuellt kan det behövas mer mjöl. Använd gärna degblandare.
  5. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  7. Dela degen i fyra delar och forma till avlånga bröd.
  8. Lägg basilikabröden på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Gör några snitt på längden med en vass kniv.
  10. Låt basilikabröden jäsa 30 min.
  11. Sätt ugnen på 222 grader.
  12. Pensla basilikabröden med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Sänk även värmen till 200 grader.
  13. Du kan också strö solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön över basilikabröden innan gräddningen.
  14. Ta ut basilikabröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer