Basilikabröd limpa eller bröd med basilika

Basilikabröd. Baka egen limpa eller bröd smaksatt med basilika. Hembakta bröd eller limpor.

4 st basilikabröd limpa

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk hackad basilika (eller fryst) eller någon msk torkad
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2,5 liter vetemjöl
  • 2 msk mjölk att pensla bröden med

Tillagning

  1. Hacka basilikan.
  2. Finfördela jästen i en bunke.
  3. Tillsätt fingervarmt vatten, salt, olivolja, hackad basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 1 dl vetemjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen några minuter, eventuellt kan det behövas mer mjöl. Använd gärna degblandare.
  5. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  7. Dela degen i fyra delar och forma till avlånga bröd.
  8. Lägg basilikabröden på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Gör några snitt på längden med en vass kniv.
  10. Låt basilikabröden jäsa 30 min.
  11. Sätt ugnen på 222 grader.
  12. Pensla basilikabröden med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Sänk även värmen till 200 grader.
  13. Du kan också strö solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön över basilikabröden innan gräddningen.
  14. Ta ut basilikabröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer