Bananglass

En god hemgjord glass med banan. Du behöver helst en riktig glassmaskin men går även att laga med enbart frysen till hjälp.

Du kan ha glassen till desserter eller kula i glasstutar. Riktigt gott är hembakta glasstrutar som på bilden garnerad med riven choklad och mini-marschmallows.

Har du övermogna bananer så är det perfekt att laga glassen på.

4 portioner bananglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 blad gelatin
  • 2 mogna bananer
  • 1 msk pressad citron

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en stor kastrull.
  2. Häll i mjölk samt grädde och vispa ut vaniljen. Tillsätt också en halv vaniljstång.
  3. Värm upp under omrörning till 80 grader och ställ åt sidan.
  4. Vispa äggulor och socker fluffigt i en stor bunke.
  5. Vispa ner lite av den varma gräddmjölken i taget i äggblandningen.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och låt det sjuda till 80 grader under omrörning.
  7. Häll över i en bunke, rör i gelatinbladet samt rör ut det.
  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen att kallna i några timmar eller över natten.
  9. Ta upp vaniljstång.
  10. Skala och mixa eller mosa bananerna tillsammans med citron.
  11. Rör ner bananröran i glassmeten.
  12. Kör glassmeten i glassmaskin
  13. Servera direkt eller spara till senare samt frys i några timmar så blir glassen fastare.
  14. Istället för glassmaskin kan du frysa glassmeten i en bunke och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  15. Alternativ tre som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.
  16. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda bananglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  17. Låt också gärna bananglassen stå framme lite innan servering om du fryst den länge efter du tillverkat den.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer