Bananglass

En god hemgjord glass med banan. Du behöver helst en riktig glassmaskin men går även att laga med enbart frysen till hjälp.

4 portioner bananglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 blad gelatin
  • 2 bananer
  • 1 msk pressad citron

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en stor kastrull.
  2. Häll i mjölk samt grädde och vispa ut vaniljen. Tillsätt också en halv vaniljstång.
  3. Värm upp under omrörning till 80 grader och ställ åt sidan.
  4. Vispa äggulor och socker fluffigt i en stor bunke.
  5. Vispa ner lite av den varma gräddmjölken i taget i äggblandningen.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och låt det sjuda till 80 grader under omrörning.
  7. Häll över i en bunke, rör i gelatinbladet samt rör ut det.
  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen att kallna i några timmar eller över natten.
  9. Ta upp vaniljstång.
  10. Skala och mixa eller mosa bananerna tillsammans med citron.
  11. Rör ner bananröran i glassmeten.
  12. Kör glassmeten i glassmaskin
  13. Servera direkt eller spara till senare samt frys i några timmar så blir glassen fastare.
  14. Istället för glassmaskin kan du frysa glassmeten i en bunke och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  15. Alternativ tre som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.
  16. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda bananglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  17. Låt också gärna bananglassen stå framme lite innan servering om du fryst den länge efter du tillverkat den.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer