Cosmo bubbel

Cosmo bubbel är en variant på Cosmopolitan fast i flöjtglas och mousserande med bubbel i flöjtglas - här med lyxig Champagne. En slags Champagnecocktail som är läskande och festlig som fördrink eller välkomstdrink till buffé; studentfest; examen eller annan bjudning eller fest; grillfest; midsommar eller annat mingel.

Lyxigast blir det med äkta champagne men också dyrast. Lite billigare men mer prisvärt är att ta annat mousserande vin från Australien, Sydafrika eller USA; tysk Sect, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne eller annat bubbel.

Se till att Champagne och tranbärsjuice är väl kylt innan.

Ska du laga till många så ställ upp alla glasen och förbered gärna genom att mäta upp vodka, apelsinlikör och lime i varje glas. Förbered eventuell garnering ex. raspa apelsinskal. Till servering när gästerna kommer så toppar du med iskall tranbärsjuice och skumpa samt garnerar och serverar direkt så drinken är kall och läskande när gästerna får den.

Alkolhofritt alternativ:

Alkoholfri blir drinken om du tar bort vodkan; byter apelsinlikören mot apelsinsaft samt tar alkoholfritt mousserande vin - det finns några stycken på Systembolaget. Även mousserande alkoholfritt Rosé funkar.

Garnering:

Om du vill kan du garnera med en liten mini-skiva apelsin eller lime. Eller en liten strimla twistat, finstrimlat eller raspat apelsin- eller limeskal. Ett torkad eller fryst tranbär kan man också ta som garnering.

1 Cosmo bubbel drink

 • Förberedelse: 1 min
 • Tillagning: 1 min
 • Klart på: 2 min

Ingredienser

 • 2 cl vodka
 • 1 cl apelsinlikör Triple Sec exempelvis Cointreau
 • 1/2 cl färskpressad lime
 • 4 cl tranbärsjuice
 • 4 cl mousserande vin som Champagne

Tillagning

 1. Kyl Champagne eller mousserande vin samt tranbärsjuice.
 2. Mät upp vodka, apelsinlikör samt limesaft i ett högt flöjt- eller champagneglas.
 3. Fyll på med tranbärsjuice och toppa med champagne eller mousserande vin.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer