Cosmo bubbel

Cosmo bubbel är en variant på Cosmopolitan fast i flöjtglas och mousserande med bubbel i flöjtglas - här med lyxig Champagne. En slags Champagnecocktail som är läskande och festlig som fördrink eller välkomstdrink till buffé; studentfest; examen eller annan bjudning eller fest; grillfest; midsommar eller annat mingel. 

Lyxigast blir det med äkta champagne men också dyrast. Lite billigare men mer prisvärt är att ta annat mousserande vin från Australien, Sydafrika eller USA; tysk Sect, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne eller annat bubbel. 

Se till att Champagne och tranbärsjuice är väl kylt innan. 

Ska du laga till många så ställ upp alla glasen och förbered gärna genom att mäta upp vodka, apelsinlikör och lime i varje glas. Förbered eventuell garnering ex. raspa apelsinskal. Till servering när gästerna kommer så toppar du med iskall tranbärsjuice och skumpa samt garnerar och serverar direkt så drinken är kall och läskande när gästerna får den. 

Alkolhofritt alternativ: 

Alkoholfri blir drinken om du tar bort vodkan; byter apelsinlikören mot apelsinsaft samt tar alkoholfritt mousserande vin - det finns några stycken på Systembolaget. Även mousserande alkoholfritt Rosé funkar.  

Garnering:

Om du vill kan du garnera med en liten mini-skiva apelsin eller lime. Eller en liten strimla twistat, finstrimlat eller raspat apelsin- eller limeskal. Ett torkad eller fryst tranbär kan man också ta som garnering. 

1 Cosmo bubbel drink

 • Förberedelse: 1 min
 • Tillagning: 1 min
 • Klart på: 2 min

Ingredienser

 • 2 cl vodka
 • 1 cl apelsinlikör Triple Sec exempelvis Cointreau
 • 1/2 cl färskpressad lime
 • 4 cl tranbärsjuice
 • 4 cl mousserande vin som Champagne

Tillagning

 1. Kyl Champagne eller mousserande vin samt tranbärsjuice.
 2. Mät upp vodka, apelsinlikör samt limesaft i ett högt flöjt- eller champagneglas.
 3. Fyll på med tranbärsjuice och toppa med champagne eller mousserande vin.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer