B-52

B-52 är en klassisk retrodrink, shot eller liten cocktail med kaffelikör, gräddlikör och apelsinlikör som helst ska hällas i ett litet glas så de ligger i fina skikt.

Drinken B-52 är uppkallad efter det bomplanet B-52 Stratofortress.

För att likörerna ska skiktas så kan du ta en tesked och försiktigt hälla de två sista likörerna på baksidan ner mot glasets insida en i taget. På min kanske inte apelsinlikören syns så bra på bilden men god blir drinken iallafall.

Se till att ingredienser och glas är kallt.

Vill du tända eld på drinken göra en flaming B-52 så får du värma apelsinlikören lite innan och tillsätta någon cl stark sprit som rom på toppen för att få den att brinna. Apelsinlikören är annars svår att få att brinna på egen hand. Kan njutas med sugrör brinnande - dock fort så inte glaset blir för varmt och spricker. Eller släck med ett drinkunderlägg eller liknade så drinken slocknat innan du dricker den.

1 glas B-52

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 2 min
 • Klart på: 4 min

Ingredienser

 • 2 cl kaffelikör som Kahlùa eller Tia Maria
 • 2 cl gräddlikör som Bailey's
 • 2 cl apelsinlikör som Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier
 • 1 stort shotglas eller annat litet drinkglas

Tillagning

 1. Häll först gräddlikör som Kahlùa i botten.
 2. Sedan försiktigt gräddlikören så att det lägger sig i ett skikt ovanpå.
 3. Överst hälls försiktigt apelsinlikören.
 4. Servera din B-52.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept