B-52

Introduktion och förberedelse

B-52 är en klassisk retrodrink, shot eller liten cocktail med kaffelikör, gräddlikör och apelsinlikör som helst ska hällas i ett litet glas så de ligger i fina skikt.

Drinken B-52 är uppkallad efter det bomplanet B-52 Stratofortress.

För att likörerna ska skiktas så kan du ta en tesked och försiktigt hälla de två sista likörerna på baksidan ner mot glasets insida en i taget. På min kanske inte apelsinlikören syns så bra på bilden men god blir drinken iallafall.

Se till att ingredienser och glas är kallt.

Vill du tända eld på drinken göra en flaming B-52 så får du värma apelsinlikören lite innan och tillsätta någon cl stark sprit som rom på toppen för att få den att brinna. Apelsinlikören är annars svår att få att brinna på egen hand. Kan njutas med sugrör brinnande - dock fort så inte glaset blir för varmt och spricker. Eller släck med ett drinkunderlägg eller liknade så drinken slocknat innan du dricker den.

1 glas B-52

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 2 min
 • Klart på: 4 min

Ingredienser

 • 2 cl kaffelikör som Kahlùa eller Tia Maria
 • 2 cl gräddlikör som Bailey's
 • 2 cl apelsinlikör som Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier
 • 1 stort shotglas eller annat litet drinkglas

Tillagning

 1. Häll först gräddlikör som Kahlùa i botten.
 2. Sedan försiktigt gräddlikören så att det lägger sig i ett skikt ovanpå.
 3. Överst hälls försiktigt apelsinlikören.
 4. Servera din B-52.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer