Apelsinlikör likör med apelsinsmak

Apelsinlikör. Gör din egen likör med apelsinsmak. Apelsinskal, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord apelsinlikör.
Apelsinlikör kan serveras on the rocks med is eller i drinkar (använd som Cointreau eller Grand Marnier).
Tidsangivelsen stämmer ej. Räkna med att likören ska stå och få god smak i tre veckor.

70 cl apelsinlikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 400 gram florsocker
  • 50 cl okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 3 apelsiner
  • 2 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
  2. Skölj apelsinerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor. Resten av apelsinerna kan du ex. äta upp som klyftor eller ha i fruktsallad.
  3. Häll upp spriten till apelsinlikören i en flaska.
  4. Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och apelsinskalen.
  5. Sätt på kork eller skruvkorken igen.
  6. Ställ flaskan mörkt och svalt (ex. i garderoben eller något köksskåp) i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
  7. Sila upp likören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är apelsinlikören klar.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal om du vill se hur man bakar smulpaj, bröd, bullar, lagar såser med mera. 

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer