Apelsinlikör
Hemgjord apelsinlikör. Gör din egen likör med apelsinskal, socker, sprit samt lite vanilj.
Tillagning
- Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
- Skölj apelsinerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor. Resten av apelsinerna kan du ex. äta upp som klyftor eller ha i fruktsallad.
- Häll upp spriten till apelsinlikören i en flaska.
- Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och apelsinskalen.
- Sätt på kork eller skruvkorken igen.
- Ställ flaskan mörkt och svalt (ex. i garderoben eller något köksskåp) i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
- Sila upp likören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är apelsinlikören klar.
Serveringsförslag
- Likören kan serveras on the rocks med isbitar eller krossad is.
- Eller använd och ersätt köpt apelsinlikör typ Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier i drinkar och cocktails.
- Några klassiska drinkar som har apelsinlikör i är Cosmopolitan eller Singapore sling.
- Smaksätt kaffedrinkar som Leonard Sachs eller Kaffe Karlsson.
- Passar också att använd till matlagning - prova en choklad och apelsintårta.
Framförhållning
Räkna med att likören ska stå och få god smak i tre veckor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal