Ärtsoppa med fläsklägg

Introduktion och förberedelse

Koka en hel fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa.

Serveringsförslag

Servera ärtsoppan med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.

Varianter

Rester

Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos du smaksätter med en del av fläskfonden.

Framförhållning

Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.

Att dricka till

  • Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås.
  • Vidare passar ljus lageröl, smakrik IPA, vatten eller mjölk.

6 portioner ärtsoppa med fläsklägg

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram gula torkade ärtor, 1 paket
  • 1 tsk torkad timjan eller 3-4 kvistar färsk timjan
  • 5 vit- eller svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 rimmat fläsklägg med ben, ca 1,5 kg
  • 2 tsk mejram (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg ärtorna i blöt i en stor skål. Täck med vatten några cm över ärtorna. Låt stå över natten eller i minst 10 timmar - gärna upp till ett dygn.
  2. Lägg fläsklägg i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp. Häll av vattnet och fyll på med nytt vatten så att det täcker.
  3. Tillsätt timjan, peppar och lagerblad.
  4. Koka köttet på medelvärme med lock i ca 2-2,5 timmar tills det faller isär från benet.
  5. Ta upp köttet och låt kallna. Förvara kallt.
  6. Låt fläskfonden svalna och bli kallt. Plocka bort fettet som stelnat på ytan av fläskbuljongen. Du kan också skumma bort fettet med en slev utan att låt fläskfonden svalna. Detta om du vill koka ärtsoppan direkt.
  7. Häll av ärtorna och kolla igenom dem samt släng ev. fula ärtor.
  8. Lägg ärtorna i en stor gryta och tillsätt ca 2 liter fläskbuljong. Tillsätt ev. mer timjan, mejram samt en klyftad gul lök (valfritt).
  9. Koka ärtorna mjuka på medelvärme i minst 1,5 timmar. Smaka på en ärta och känn om de är för hårda för din smak - koka annars längre tills de är lagom mjuka. Mosa sönder dem på slutet med en visp eller potatisstöt.
  10. Plocka köttet från benet. Ta undan hälften och spara det till annat ex. att servera till rotmos eller frys in. Se förslag ovan.
  11. Tärna den andra hälften av köttet och tillsätt till ärtsoppan. Koka upp.
  12. Smaka av ärtsoppan salt, peppar, timjan och ev. lite mejram. En klick senap kan också vara gott i.
  13. Nu är ärtsoppan redo att serveras. Gott med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost.
E-mail
Medel: 3.9 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-26