Ärtsoppa med fläsklägg

Koka en hel fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa. Servera med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.

Man kan koka ärtsoppan med rimmat sidfläsk eller utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa utan fläsk - tillsätt då mer salt och en till lök.

Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos (kokt med en del av fläskfonden). Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.

Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås. Vidare passar öl, vatten eller mjölk.

6 portioner ärtsoppa med fläsklägg

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram gula torkade ärtor, 1 paket
  • 1 tsk torkad timjan eller 3-4 kvistar färsk timjan
  • 5 vit- eller svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 rimmat fläsklägg med ben, ca 1,5 kg
  • 2 tsk mejram (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg ärtorna i blöt i en stor skål. Täck med vatten några cm över ärtorna. Låt stå över natten eller i minst 10 timmar - gärna upp till ett dygn.
  2. Lägg fläsklägget i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp. Häll av vattnet och fyll på med nytt vatten så att det täcker.
  3. Tillsätt timjan, peppar och lagerblad.
  4. Koka fläsklägget på medelvärme med lock i ca 2-2,5 timmar tills det faller isär från benet.
  5. Ta upp köttet och låt kallna. Förvara kallt.
  6. Låt fläskfonden svalna och bli kallt. Plocka bort fettet som stelnat på ytan av fläskbuljongen. Du kan också skumma bort fettet med en slev utan att låt fläskfonden svalna. Detta om du vill koka ärtsoppan direkt.
  7. Häll av ärtorna och kolla igenom dem samt släng ev. fula ärtor.
  8. Lägg ärtorna i en stor gryta och tillsätt ca 2 liter fläskbuljong. Tillsätt ev. mer timjan, mejram samt en klyftad gul lök (valfritt).
  9. Koka ärtorna mjuka på medelvärme i minst 1,5 timmar. Smaka på en ärta och känn om de är för hårda för din smak - koka annars längre tills de är lagom mjuka. Mosa sönder dem på slutet med en visp eller potatisstöt.
  10. Plocka köttet från fläsklägget. Ta undan hälften och spara det till annat ex. att servera till rotmos eller frys in.
  11. Tärna den andra hälften av fläsklägget och tillsätt till ärtsoppan. Koka upp.
  12. Smaka av ärtsoppan salt, peppar, timjan och ev. lite mejram. En klick senap kan också vara gott i.
  13. Nu är ärtsoppan med fläsklägg redo att serveras. Gott med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer