Punschen kommer - allt om svensk punsch

Punschen kommer är en välkänd sång till punschen. Här kommer lite fakta, historia och tips om punsch.

Punsch Punsch är ju som alla vet en klassiker till ärtsoppa men passar även till desserter.

"Punschen kommer" är en välkänd sång till punschen. Här kommer lite mer fakta, historia och tips om punsch. Sött och sliskigt eller smakfullt och värmande? Åsikterna om punsch går isär. Men att punsch är svenskt som köttbullar håller många med om. Punschen uppfanns av svenskar och dricks av svenskar. Även om det ingår i en och annan drink utomlands så njuts punsch oftast som avec eller kall till dessert men också varm till ärtsoppa. Årligen dricker vi runt runt 250 000 liter punsch. Mest till studentfester och jul. Det låter kanske mycket. Men inte jämfört med gamla dagar.

Från 1700-talet och fram till mitten av 1900-talet dracks det mer än femton gånger så mycket per person som i dag. Punschen fick stor draghjälp av förbudet mot hembränning. Idag har punschen mer konkurrens från alla andra likörer. Men säg den likör som har så många sånger tillägnade sig.

Arrak är punschens hjärta. En mytomspunnen ingrediens som förenar samtliga punschmärken men också finns att köpa separat. Batavia-arrak är speciellt fin. Arraken destilleras ur sockermelass, ris och palmträdsjuice.

Carlshamns Punsh flaska Carlshamns punsch är väl den mest kända i Sverige men det finns flera märken som Cederlunds, Grönstedts och Facile.Att vi svenskar så varmt välkomnat arraken har givetvis sin historia. Under början av 1700-talet handlade svenskarna som bekant med Ostindien. Ön Java var på den tiden den största sockerproducenten i dessa trakter. Genom handel med Indonesien skeppades arraken, som görs av sockermelass från Java, första gången till Göteborg 1733 med ostindiefararen Fredericus Rex Sveciae. Den blev genast uppskattad och en lång tradition med arrak och punsch påbörjades.

Frånsett några mindre söta alternativ smakar punsch i stort sett som för. Skillnaden är antalet märken och hur mycket man drack. På storhetstiden fanns flera märken med fantasifulla namn som Telefon-punsch, Hushålls-punsch, Kavalleri-punsch och till och med Sport-punsch och Bil-punsch. Idag finns som sagt runt tio.

I början blandade rikt folk sin egen punsch. Men snart började punschen säljas färdigblandad. Idag står Carlshamns flaggpunsch för över 50 % av försäljningen. I Karlshamns gamla punschfabrik finns idag ett trevligt museum fyllt med gamla etiketter och kuriosa. 

Du kan också blanda din alldeles egna punsch. Köp ren Arrak på Systembolaget se i listan nedan. Sockerlag ger sötma, vin eller citron ger syra, ren sprit anger styrkan samt sockerkulör eller thé sätter färg. Se mitt förslag till recept.

På Systembolaget finns några sorters punsch att välja bland. Faktiskt verkar det bara finnas runt tio olika sorters punsch i hela världen. När jag skrev denna artikel år 2002 fanns fem på ordinarie sortiment och fem på beställning. Vid uppdatering 2013 har några försvunnit och några nya kommit till så antalet är ungefär det samma. Se aktuellt sortiment och priser mm på Systembolaget.

Valet brukar stå mellan söt punsch, fyllig och mindre söt punsch. Söt punsch och traditionell punsch representeras av Carlshamns Flaggpunsch. Facile extra gammal likör är en fylligare och lite elegantare med kraftig arrak- och fatkaraktär. Något mindre söt är Cederlunds Caloric. För beställning finns ytterligare sorter. Flera med regional anknytning.

- Till stor del konsumeras punschen vid studentfester och av gamla akademiker, men målgruppen kan vi säkert bredda...punschen kommer! Avslutar Nathalie Mallédant. produktchef, Vin & Sprit AB. 

Punsch och mat - vad passar?

  • Fläsk och ärtsoppa är klassiska med punsch.
  • Ost: som salt och smakfull blåmögelost matchar sötman fint.
  • Till de flesta sötare desserter, även de som med choklad ex. chokladmousse, tarte eller kladdkaka.
  • Som avec till kaffe och cigarr. Även espresso passar bra till sötman. Prova med mandelskorpor till.

Egen punsch

Cirka 2,25 liter (tre 75:or)
8 dl vatten
11 dl socker
9 dl 40% sprit
35 cl Arrak 
37 cl vitt vin eller citronsaft efter smak
Smaka ev. av med: sockerlikör (apoteket) eller 1 dl starkt thé typ Earl Grey
Lös socker i vatten under uppvärmning. Låt svalna. Blanda sockerlag, sprit, arrak och vitt vin eller citronsaft. Smaka dig fram. Färgsätt med thé eller försiktigt med några droppar sockerkulör. Häll upp på flaskor och låt vila i minst ett par veckor.

Några urval från Systembolagets utbud:

OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

På ordinarie sortiment:

Söt och tradionell:

588, Carlshamns Flaggpunsch, Sverige, 500 ml, 161 kr

Mindre söt:

592, Cederlunds Caloric, Sverige, 350 ml, 108 kr

Smakfulla, söta och med stor arrakskaraktär:

637, Facile Punsch, Sverige, 700 ml 249 kr
552, Trosa Punsch, Sverige, 500 ml 199 kr

Arrak - att göra egen punsch med - se recept ovan.

10159, Ostindia 1733 Arrak, 500 ml, 259 kr

Sök efter Systembolagets sortiment av punsch här >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer