Revbensspjäll kokta sedan grillade

Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll. Grillade revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.

Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; aiolipotatis, yoghurtsås mm.

Barbequemarinaden i receptet kan man även köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök. Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås. Liquid smoke rökessens är valfritt. Ett alternativ är att ta 1 tsk rökt paprikapulver istället. 

1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.

Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås. 

Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka dem möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna. 

Tunna revbensspläll kan du laga på samma vis men behöver bara förkokas i 30 minuter. De kan också grillas direkt om du grillar på låg värme i 45 minuter. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet. 

4 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 2 kg tjocka revbensspjäll
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 dl barbequemarinad, förslagsvis enligt nedan
  • Barbequemarinad: 2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära eller färsk riven ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • 3 droppar rökessens liquid smoke

Tillagning

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
  2. Skumma med en slev.
  3. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1 timme.
  4. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i vattnet.
  5. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad att ha till pensling samt några msk att ha att ringla över som sås vid servering.
  6. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  7. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  8. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  9. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
E-mail
Medel: 4.8 (33 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer