AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Revbensspjäll kokta sedan grillade

Revbensspjäll kokta sedan grillade Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port revbensspjäll
Förberedelse: 1 tim 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser:

  • 1,2 - 2 kg tjocka revbensspjäll (beroende på hur mycket kött de har på sig)
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 dl köpt barbequemarinad eller
  • Hemgjord barbequemarinad: 1,5 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 1 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • ev. någon droppe rökessens.

Tillagning:

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
  2. Skumma med en slev.
  3. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1 timme.
  4. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i vattnet.
  5. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad (barbequesås) att ha till pensling.
  6. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  7. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  8. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  9. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.


 

Omdömen:

Kommenterad av christina@gunnang.se , söndag 21 februari 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
För första gången hittade vi ett recept där vi kan få perfekta revben som bara släpper från benen. Precis som på Adam's Rib i London
Kommenterad av Conne77 , torsdag 06 december 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket bra! Köttet bara "rinner" av benen. Bra smak på marinaden. Jag la till lite apelsinsaft och bytte chilipulvret mot cayenepeppar. Blev ännu bättre tyckte jag.

Fler recept ur samma kategori som Revbensspjäll kokta sedan grillade:

Fylld lövbiff fyllda rullader
Fylld lövbiff eller fyllda rullader med syltlök, gurka och senap eller ostfyllning samt god gräddsås eller skysås. Lövbiff kan du fylla och göra goda rullader av.
Till fyllningen kan du eg. ta vad du gillar. Här har jag valt hackad syltlök, inlagd gurka och Dijon senap. Andra förslag är fylla rulladerna med ädelost eller färskost Vidare kan du koka färdigt rulladerna i sin egen sås ex. på grädde eller göra en skysås.
Potatisgratäng, rösti, bakad potatis, ugnsrostade potatisklyftor, ugnsrostade rotfrukter, hasselbackspotatis passar till rulladerna.
En god sallad som tomatsallad passar också till.
Kött som passar till rullader är tunnt skivat kött som lövbiff eller skivat innanlår. Man kan också skiva och banka ut biff till tunna skivor. Riktigt fint blir det med utbankad oxfilé.
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde
Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.
Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kalvstek med gräddsås söndagsmiddag söndagsstek
Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, pressgurka och rårörda lingon eller gelé.
Att dricka till passar smakrik öl ex. en Nils Oscar Farm Ale.
Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.
Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.
Rimmad skinka julskinka
Rimmad skinka. Innan julskinkan bakas i ugn rimmas den i saltlake. Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten, sedan ugnsbaka eller koka den och sist griljera den. Se recept här på Receptfavoriter.se
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatis
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatisklyftor samt melonsalsa med yoghurt som nyttig och god sås.
Skippar du potatisen så blir rätten GI-anpassad.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Andbröst med gräddsås
Andbröst med gräddsås. En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.
Laxspett
Laxspett. Fiskspett med lax. Grilla eller stek laxspetten i grillpanna eller ugn.
Här har jag rullat in laxbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen.
Goda tillbehör som passar till laxpett är som förslaget här: morötter, vårlök och delikatesspotatis i örtsås. Ett annat enklare förslag är färskpotatis och örtsås med gräddfil.
Du kan också ha bitar av bläckfisk, stora räkor och bitar av röd paprika samt rödlök att varva mellan laxbitarna på fiskspettet.
Det går också bra att steka laxspetten i ugnen eller i panna.
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Örtsmör med basilika
Örtsmör med basilika, persilja, gräslök och citron. Ett gott örtsmör som passar till grillat - både kött, kyckling och fisk eller grönsaker. God på kokt potatis eller bakad potatis. Eller testa att blanda i varm pasta och tillsätt hackade soltorkade tomater eller frästa räkor för en enkel pastarätt.
En pressad klyfta vitlök samt en msk finrivet skal från citron är också gott i örtsmöret.
Skaldjurssoppa
Skaldjurssoppa. En god soppa med räkor, musslor, crabsticks samt bläckfisk smaksatt med saffran, fänkål och en skvätt grädde.
Servera skaldjurssoppan med aioli (vitlöksmajonnäs) samt gott bröd som ex. baguette.
Det finns frysta blandningar av skaldjur i bitar som passar utmärkt till skaldjurssoppan. Ibland kallas de Marinara-blandning.
Skaldjurssås med räkor
Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm.
Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.
Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vegan currygryta med grönsaker
Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja samt ev. rostad lök på toppen.
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Slånbärssnaps hemgjord snaps med slånbär
Slånbärssnaps. Hemgjord snaps med slånbär blir gott slånbärsbrännvin. Detta recept på slånbärssnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.
Slånbärssnaps är enkel att göra, blir vackert röd och till mat och som aperitif. Du kan också tillsätt socker och lite mer vatten då blir det slånbärslikör.
Slånbären ska traditionellt plockas efter den första frosten på hösten men man kan fuska lite och lägga in mogna bär 1 dygn i frysen.
Brännvinsost
Brännvinsost. Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.
Blir också gott med konjak, calvados eller whisky.
Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Kokt oxbringa med pepparrotssås
Kokt oxbringa med pepparrotssås. Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Istället för färsk oxbringa kan du använda rimmad oxbringa som också blir gott.
Lammlever Anglais
Lammlever Anglais med kapris och bacon. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos.
Det blir också gott med kalvlever eller grislever.
Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil
Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Bruschetta med avokado
Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay passar bra till bruschetta.
Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé. Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god.
Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Kreolska räkor - gryta med räkor, cyrry, grädde och ananas
Kreolska räkor - gryta med räkor, cyrry, grädde och ananas. En jättegod och enkel rätt från New Orleans med räkor, curry, paprika, ananas, bananer och grädde.
Servera med basmatiris.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook