AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Revbensspjäll kokta sedan grillade

Revbensspjäll kokta sedan grillade Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port revbensspjäll
Förberedelse: 1 tim 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser:

  • 1,2 - 2 kg tjocka revbensspjäll (beroende på hur mycket kött de har på sig)
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 dl köpt barbequemarinad eller
  • Hemgjord barbequemarinad: 1,5 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 1 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • ev. någon droppe rökessens.

Tillagning:

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
  2. Skumma med en slev.
  3. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1 timme.
  4. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i vattnet.
  5. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad (barbequesås) att ha till pensling.
  6. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  7. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  8. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  9. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.


 

Omdömen:

Kommenterad av christina@gunnang.se , söndag 21 februari 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
För första gången hittade vi ett recept där vi kan få perfekta revben som bara släpper från benen. Precis som på Adam's Rib i London
Kommenterad av Conne77 , torsdag 06 december 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket bra! Köttet bara "rinner" av benen. Bra smak på marinaden. Jag la till lite apelsinsaft och bytte chilipulvret mot cayenepeppar. Blev ännu bättre tyckte jag.

Fler recept ur samma kategori som Revbensspjäll kokta sedan grillade:

Fiskpaté
Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.
Omelett med soltorkade tomater
Omelett med soltorkade tomater, kokt potatis, paprika och lök. Servera med blandad grönsallad, cocktailtomater med olivolja och balsamvinäger samt ev. riven parmesan som garnering.
God omelett att göra med överbliven kokt potatis. Passar som lunch, enkel middag eller kall till utflykt.
Använd en stekpanna som har handtag som tål ugnsgrillen.
Lasagne med spenatplattor
Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Till lasagne är det gott med en sallad. Förslag är tärnade tomater, kokta vita bönor, grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fyllda skinkrullar Serrano tapas
Fyllda skinkrullar av Serranoskinka med färskost och torkad aprikos som blir små tapas tilltugg.
På spanska heter skinka jamon och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela Europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico.
Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås
Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris.
Hemlagad Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.
På bilden har jag rostat potatis, sötpotatis, rotselleri, morot, palsternacka och kålrot samt halva rödlökar och hel vitlök. Rosta med olivolja i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller peperonata (italiensk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök och basilika).
Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.
Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.
Revbenspjäll
Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kycklingspett med enkel sataysås
Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.
Kräftsås
Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta.
Garnera och tillsätt gärna skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen.
I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara (ev. frysa in) och använda till kräftsås. Köp då gärna extra kräftstjärtar att garnera såsen med.
Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsåsen.
Adas Polo persiskt ris med köttbullar
Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Våfflor våffelsmet
Våfflor, klassiska frasvåfflor och våffelrecept. Gör din egen våffelsmet till frasvåfflor.
Björnbärsrutor
Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många. Rutorna med björnbär går fint att frysa in.
Vitkålssallad
Vitkålssallad är vanlig i två varianter pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tiramisu i glas
Tiramisu i glas. Tiramisu är en italiensk dessert med savoiardikex, mascarponeost, kaffe, kakao och ev. lite sprit.
En dessert för vuxna. Tiramisu är italienska för pigga upp mig. Kaffet och spriten har väl med det att göra antar jag.
Skållade rågbullar
Skållade rågbullar med solrosfrön. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bullar.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Potatisklyftor med paprika och oliver
Potatisklyftor med paprika och oliver. Ett gott tillbehör. En grekisk variant av ugnsrostad potatis. Välj goda kalamataoliver.
0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs eller fläskfärs men kan göras av oxfärs, lammfärs eller viltfärs.
Rödbetssallad
Rödbetssallad. Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.
Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.
Rödbetssallad kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök. Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler. Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche, matyoghurt, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
Du kan ta hela inlagda rödbetor eller skivade. Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.
Rullsylta
Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Marinad till fläskkött
Marinad till fläskkött. Fläskmarinad eller grillolja till fläskkött som fläskfilé, skivad fläskkarré eller grillspett.
Örtsmör med färsk koriander och lime
Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Gäddqueneller
Gäddqueneller. Franska fiskbullar på gädda, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Vitvinssås vvs
Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook