Aiolipotatis

Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Räkna 20 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7-8 små färskpotatisar eller 4-5 större per portion.
Något som är mycket gott att blanda i är knaperstekt bacon.

4 portioner aiolipotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 4 vårlökar
  • 100 g gröna bönor (valfritt)
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  2. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  3. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  4. Rensa och skär av fula blad av vårlökarnas blast. Skär av den ca 10 cm upp från löken. Spara och strimla blasten. Vårlökarna kan du koka i vatten i 5 minuter och servera som tillbehör.
  5. Koka blasten med potatisen de sista 5 minuterna.
  6. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  7. Häll av och låt potatisen svalna något.
  8. Blanda potatis (med vårlök eller bönor), vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål och servera den ljummen. Den kan också kylas och förvaras i kylen samt serveras kall.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer