BBQ-sås med chipotle

BBQ-sås med chipotle-chili. En het barbequesås med tomat och torkad chipotle. Blir också god med annan chili - några förslag är arbolchili (medium stark), habanero (stark), ancho eller poblano (mild och söt), chipotle morita (rökt torkad jalapeno). Chiliflakes eller het chilisås som tabasco funkar också. 

Vill du ha en rökig ton på barbequesåsen så kan du tillsätta någon droppe liquid smoke. Eller välja rökt torkad chili. Vidare kan man ha i rökt paprikapulver i som blir mycket gott. 

BBQ-sås kan du servera som sås och salsa samt använda till att marinera och pensla med vid grillning. 
 

4 portioner BBQ-sås med chipotle

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 torkad chipotle
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk matolja som rapsolja eller olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk socker
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Hacka chilin fint.
  2. Skala och hacka löken samt skala och pressa vitlöken. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i några minuter utan att bränna dem.
  4. Tomatpuré, socker och spiskummin. Fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger, salt och peppar.
  6. Koka barbequesåsen i 15 minuter. Tillsätt ev. mer vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  7. Låt såsen svalna och smaka av med salt, socker, chili (ev. tabasco), vinäger och svartpeppar innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer