Grillade tunna revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Grillade tunna revbensspjäll marinerade i soja- och honungsglace serverade med BBQ-sås.

Helt revbensspjäll steks först mört på lägre värme inslaget i folie och sedan skär man ut revbenen och grillar på med mer marinad till servering.

Serveringsförslag

Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör.

Glöm ej servetter

Det blir rätt kladdigt då man oftast äter spjäll med händerna. Servera därför spjällen med massor med servetter eller hushållspapper redo samt gärna våtservetter eller citronvatten (en skål med lite vatten och en klyfta citron i) att tvätta av fingrarna med.

Portionsberäkning

Jag fick ut 11 spjäll på 1,3 kg paket tunna revben spareribs. Det räcker till 3 portioner och 3-4 revben vardera om man har tillbehör till.

Äter ni enbart spjäll utan så mycket tillbehör så kan du räkna 2 portioner och 5-6 revben vardera.

Ett tips är att dubbla receptet för 4 portioner och då frysa in de revben som eventuellt blir över.

Varianter

  • Du kan göra egen BBQ-sås eller köpa en färdig variant du gillar.
  • Ketjap manis är en söt soja från Asien. Kan ersättas med vanlig kinesisk soja och någon tsk socker.
  • Istället för torkad timjan, rosmarin och salvia kan du ta färska hackade kryddor - någon msk av varje.
  • Du kan även laga revbensspjällen enbart i ugnen.
  • Vill du grilla tjocka revben kan du prova lågtempade revben St Louis cut med rub och BBQ-sås på amerikanskt vis.

Att dricka till

Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Sangiovese från Italien eller Zinfandel från Kalifornien.

3 portioner grillade tunna revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • ca 1,3 kg tunna revbensspjäll, 1-2 hela bitar
  • MARINAD: 0,5 dl ketjap manis söt indonesisk soja
  • 1 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vinäger; röd, vit eller cider
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • GARNERING: 0,5 dl hackad gräslök eller persilja
  • SERVERING: 4 portioner BBQ-sås, köpt eller hemlagad enligt länk ovan
  • 1 stort ark folie för ugn/grill

Tillagning

  1. Blanda marinaden genom att röra ihop ketjap manis, honung, rapsolja, vinäger, rosmarin, timjan, salvia, salt och peppar i en skål.
  2. Ta undan hälften av marinaden och ställ övertäckt i kylen till senare. Lägg det hela spjällen med köttsidan nedåt på ett ark folie. Pensla med resten av marinaden. Vik ihop till ett paket. Låt stå i kylen att marinera i minst en timme gärna 6 timmar.
  3. PÅ UTEGRILL: Tänd grillen. Du ska ha lite värme men länge så använd briketter och fördela dem så att du kan ha låg värme i en hörna. Använd en grill med lock. Lägg foliepaketet med revbenen i grillen vid sidan och på låg värme. Sätt på lock. Tillaga på låg värme i 1 timme och 30 minuter. Kolla och flytta vänd runt dem till lägre värme så att de ej bränns.
  4. I UGN: Sätt ugnen på 150 grader och lägg foliepaketet på en ugnsplåt. Stek i 2 timmar.
  5. Laga BBQ-såsen - länk i beskrivningen ovan. Låt svalna och förvara i kylen. Eller använd en köpt BBQ-sås.
  6. Förbered valfria tillbehör som potatis, grönsaker osv.
  7. Lägg över spjället på en skärbräda. Skär ut revbensspjällen mellan benen.
  8. Grilla spjällen på utegrill så att de får färg runt om ca 10 minuter. Pensla spjällen med resten av marinaden under grillningen.
  9. Om du vill laga i enbart ugn så sätter du ugnen på grill 220 grader och penslar samt grillar spjällen runt om ca 15 minuter eller tills de har fin färg i övre delen av ugnen. Ta ut och vänd samt pensla dem efter halva tiden.
  10. Lägg upp revbensspjällen om lott på fat eller tallrik och garnera genom att skeda lite av BBQ-såsen över, strö på lite flingsalt samt lite hackad gräslök eller persilja.
  11. Servera revbensspjällen med resten av BBQ-såsen i en skål bredvid samt önskade tillbehör till.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-23