Grillade tunna revbensspjäll

Marinerade i soja- och honungsglace samt toppade med BBQ-sås. Du kan servera revbensspjällen med valfria tillbehör till ex. pommes, klyftpotatis, kokt färskpotatis samt morot i folie, grillad majskolv med mera till. 

Ett fylligt rödvin är gott till ex. ett Sangiovese från Italien eller Zinfandel från Kalifornien. 

Ketjap manis är en söt soja från Asien. Kan ersättas med vanlig kinesisk soja och någon tsk socker. Istället för torkad timjan, rosmarin och salvia kan du ta färska hackade kryddor - någon msk av varje. 

Det blir rätt kladdigt då man oftast äter spjäll med händerna. Servera därför spjällen med massor med servetter eller hushållspapper redo samt gärna våtservetter eller citronvatten (en skål med lite vatten och en klyfta citron i) att tvätta av fingrarna med. 

 

3 portioner grillade tunna revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tunna revbensspjäll
  • 0,5 dl ketjap manis
  • 1 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vinäger; röd, vit eller cider
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Skär revbenen i delar.
  2. Blanda marinaden och vänd runt revbenen. Täck över och låt stå i kylen att marinera i 1-6 timmar.
  3. Laga BBQ-såsen (länk i beskrivningen ovan). Låt svalna och förvara i kylen.
  4. Tänd grillen. Du ska ha lite värme men länge så använd bricketter och fördela dem så att du ha låg värme. Använd gärna en grill med lock.
  5. Slå in den tunna änden på spjällen med folie.
  6. Grilla spjällen runt om så att de får färg på den tjocka änden. Lägg dem sedan i folie och slå in dem. Låt dem steka på låg värme i 50 minuter. Kolla och vänd runt dem ibland så att de ej bränns.
  7. Förbered önskade tillbehör.
  8. Ta bort folien, pensla spjällen och ge spjällen färg runt om ca 5-10 minuter till.
  9. Lägg upp och revbensspjällen på fat och ös BBQ-sås över (ta ej marinaden som varit i kontakt med rått kött), strö på lite flingsalt samt garnera med lite hackad gräslök.
  10. Servera revbensspjällen med resten av BBQ-såsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer