Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad

Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad, potatiskaka och grönsallad.
Tjocka ugnsstekta revbensspjäll glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad och är mycket gott till revbenen.
Gott att servera till revbenen är potatiskaka stekt i ugnen samtidigt som du steker revbenen.
En grönsallad ex. isbergssallad med tunt skivad rödlök, olivolja samt vinäger är gott till.

4 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk kinesisk soja
  • 3 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk matolja eller olivolja
  • Glasering: 2 msk honung
  • 1 msk senapspulver
  • Rödlöksmarmelad: 500 gram rödlök
  • 0,5 dl socker eller honung
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,5 dl rödvinsvinäger (eller valfri vinäger)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 svartpepparkorn eller kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 2 dl vatten att spä med då och då
  • Potatiskaka: 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja som rapsolja
  • 1 msk olivolja eller matolja till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Gnid in revbensspjällen med marinaden. Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie. Låt stå gärna stå att marinera över natten eller några timmar i kylen. Vänd då och då. Det går också bra att knåda in marinaden och sedan steka dem direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gnid in revbenen i honung och senap.
  4. Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsform.
  5. Stek dem en halvtimme i nedre delen av ugnen, lägg ett ark folie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme. Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 85 grader.
  6. Rödlöksmarmelad: Skala och skiva löken.
  7. Lägg alla ingredienser till rödlöksmarmeladen i en tjockbottnad gryta eller stekpanna med höga kanter.
  8. Koka ihop på låg värme under tiden du steker revbenen. Rör då och då. Spä ev. med lite vatten då och då så att rödlöksmarmeladen inte bränns. Smaka av med salt, vinäger, socker och peppar.
  9. Potatiskaka: Skala potatisen. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  10. Blanda potatisen med olivoljan, salt och peppar i en bunke.
  11. Smörj en ugnsform med olja.
  12. Packa potatisskivorna i formen så tätt du kan.
  13. Grädda potatiskakan i ugnen (över revbenen) i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  14. Ta ut revbensspjällen och låt svalna något. Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet. Dela ev. skivorna i två bitar. Lägg upp på fat. Servera de honungsglacerade revbenen med rödlöksmarmeladen, potatiskakan och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer