Koreanska revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Koreanska revbensspjäll i marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.

Min variant på revbensspjäll med inspiration och smaker från Asien och Korea.

Serveringsförslag

Val av revben

Här har jag valt tjocka revbensspjäll som har mer kött men det går också utmärkt att använda tunna revbensspjäll.

Varianter

Vegan variant kan du laga med köpt eller hemgjord Seitan.

Revbensspjällen serverade med ris, kimchi och sallad på tallrik.
Revbensspjällen serverade med ris, kimchi och sallad på tallrik.

4 portioner koreanska revbensspjäll

  • Förberedelse: 2 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg revbensspjäll
  • 1 purjolök
  • Marinad: 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ljus soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk färsk hackad ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk strösocker eller farinsocker
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 dl vatten
  • 1 msk maizena

Tillagning

  1. Blanda kinesisk soja, ljus soja, chiliflakes, pressad vitlök, färsk hackad ingefära, socker, sesamolja och risvinäger i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löst sig.
  2. Häll upp i en skål och låt svalna.
  3. Rosta sesamfröna i en stekpanna tills de börjar knäppa.
  4. Tillsätt sesamfröna till marinaden.
  5. Skär revbenen i grova skivor längs med benen. Lägg i en stor kastrull och tillsätt marinaden. Vänd runt. Täck över. Låt gärna marinera över natten eller någon timme.
  6. Rensa, dela och skölj purjolöken noga. Strimla den.
  7. Tillsätt hälften av purjolöken till revbenen. Spara hälften i kylen till senare.
  8. Koka revbenen i marinaden samt tillsätt 2 dl vatten. Tillsätt purjolöken. Koka under lock på medelvärme i 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
  9. Ta upp revbenen och lägg dem på en ugnsplåt.
  10. Sila av skyn (marinaden) och häll över den i en kastrull.
  11. Blanda maizenan med en dl vatten i ett glas. Tillsätt till marinaden under omrörning.
  12. Koka upp och låt koka utan lock på medelvärme.
  13. Förbered tillbehör som ris.
  14. Sätt ugnen på grill. Strö över resten av purjolöken. Pensla revbenen med lite av den redda marinaden.
  15. Sätt in revbenen under grillen och låt dem få färg i 5-10 minuter. OBS akta så de ej bränns.
  16. På grill: grilla revbenen några minuter på varje sida så att de får färg. OBS akta så de ej bränns.
  17. Lägg upp på fat och pensla åter med marinad. Salta och strö över lite svartpeppar och servera dem sedan.
  18. Servera förslagsvis revbenen som på bilden med purjolök, marinaden som sås, jasminris, kimchi och grönsallad.
E-mail
Medel: 3.7 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-09