Ljummen potatissallad med rostad vitlök

Introduktion och förberedelse

Ljummen potatissallad med rostad vitlök och rödlök som ger en mild, nötig, söt och supergod smak tillsammans med salt bacon och vacker purjolök.

En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.

Serveringsförslag

Passar till fest, grillat, på buffé och när du vill ha en extra god potatissallad.

Val av grönsaker

Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.

Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Du kan köpa delikatesspotatis som amandine, färskpotatis eller skala vanlig fast potatis.

Extra vitlök

Rosta gärna några extra vitlökar med och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.

Varianter

  • Bacon kan bytas mot pancetta eller rökt fläsk. Eller uteslutas.
  • Andra rotfrukter som passar att rosta med potatisen är rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger;
  • Vidare kan man blanda i kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm på slutet.
  • Purjolöken och rödlök kan bytas mot 3-4 hackade gula eller röda knipplökar med strimlad blast eller några strimlade salladslökar.

Vegetarisk variant

Vill du ha en vegetarisk variant så kan du utesluta bacon. Gott är att blanda med något annat salt som en halv dl kapris och/eller finhackad soltorkad tomat i olja.

4 portioner potatissallad med rostad vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 20 mellanstora potatisar, fast sort
  • 2 rödlökar
  • 1 liten purjolök
  • 1 hel vitlök
  • 0,5 pkt bacon (valfritt)
  • 5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär bort fulheter och dela större potatisar (förslag är att alla potatisar är i storlek som pingisbollar). Lägg i en stor ugnsform.
  3. Skala och klyfta rödlök. Dela purjolök på längden, skölj och rensa den. Skär i grova bitar och lägg i formen. Använder du vårlök eller knipplök så strimlar du dem och fräser vid sidan i lite olivolja att toppa med vid servering.
  4. Tillsätt ev. ytterligare rofrukter eller paprika efter smak till ugnsformen.
  5. Salta, peppra och blanda med olivoljan.
  6. Skala av det yttersta lagret på den hela vitlöken och placera den i en hörnan av ugnsformen.
  7. Rosta allt i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills potatisen är klar (stick med en gaffel).
  8. Hacka under tiden bacon så fint du kan. Stek baconet knaprigt i en panna och häll av fettet. De ska bli små knapriga baconbitar att garnera med vid servering.
  9. Dela den hela vitlöken med en brödkniv tvärs över klyftorna. Vitlöken är nu så mjuk som en kräm - att du kan klämma ut den med fingrarna i en stor bunke.
  10. Blanda vitlöken med majonnäs och yoghurt samt 0,5 tsk salt och lite vitpeppar.
  11. Vänd i potatisen, löken och baconen samt ev. andra ingredienser och smaka av med salt och peppar. Potatissalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-29