Ljummen potatissallad med rostad vitlök

Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.

4 portioner potatissallad med rostad vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 20 mellanstora potatisar
  • 2 rödlökar
  • 1 liten purjolök
  • 1 hel vitlök
  • 0,5 pkt bacon
  • 5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt, grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär bort fulheter och dela större potatisar (förslag är att alla potatisar är i storlek som pingisbollar). Lägg i en stor ugnsform.
  3. Skala och klyfta rödlök. Dela purjolök på längden, skölj och rensa den. Skär i grova bitar och lägg i formen. Använder du vårlök eller knipplök så strimlar du dem och fräser vid sidan i lite olivolja att toppa med vid servering.
  4. Tillsätt ev. ytterligare rofrukter eller paprika efter smak till ugnsformen.
  5. Salta, peppra och blanda med olivoljan.
  6. Skala av det yttersta lagret på den hela vitlöken och placera den i en hörnan av ugnsformen.
  7. Rosta allt i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills potatisen är klar (stick med en gaffel).
  8. Hacka under tiden bacon så fint du kan. Stek baconet knaprigt i en panna och häll av fettet. De ska bli små knapriga baconbitar att garnera med vid servering.
  9. Dela den hela vitlöken med en brödkniv tvärs över klyftorna. Vitlöken är nu så mjuk som en kräm - att du kan klämma ut den med fingrarna i en stor bunke.
  10. Blanda vitlöken med majonnäs och yoghurt samt 0,5 tsk salt och lite vitpeppar.
  11. Vänd i potatisen, löken och baconen samt ev. andra ingredienser och smaka av med salt och peppar. Potatissalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer