AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Revbenspjäll

Revbenspjäll Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
1,5 kg revbensspjäll, ca 7 portioner
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • Marinad till revbensspjäll: 1 tsk salt
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 krm svartpeppar
  • 4 msk matolja eller olivolja
  • Glasering av revbensspjäll:
  • 3 msk honung
  • 2 msk senapspulver eller 4 msk dijonsenap

Tillagning:

  1. Gnid in revbensspjällen med marinaden. Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie. Låt stå gärna stå att marinera över natten eller några timmar i kylen. Vänd då och då. Det går också bra att knåda in marinaden och sedan steka dem direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gnid in revbenen i honung och senap.
  4. Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsform.
  5. Stek dem en halvtimme, lägg ett ark folie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme. Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 85 grader.
  6. Ta ut och låt svalna något. Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet. Dela ev. skivorna i två bitar. Lägg upp på fat och servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Revbenspjäll:

Tunnbrödsrullar
Tunnbrödsrullar fyllda med två varianter med lax resp. renstek eller rökt kött.
Goda som tilltugg innan maten.
Gott att dricka till tunnbrödsrullar är något mousserande vin, bål eller öl.
Istället för renstek kan du ta rökt kött som hamburgerkött eller lufttorkad skinka. Du kan såklart också göra rullarna med enbart lax eller renstek.
Vegetarisk tunnbrödsrullar får du om du hackar någon dl soltorkade tomater i olja istället för lax eller renstek.
Helstekt kotlett
Helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör.
Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré.
Grillbiff marinerad grillad biff
Grillbiff. Marinerad grillad biff blir mör och god. Marinaden fungerar gott till all slags kött men också kycklingfilé eller fläskfilé.
Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
Mango chutneyn bryter ner köttet så att det blir mörare. När man bankar ut köttet med köttklubba så blir det också mörare.
Istället för färsk timjan och rosmarin kan du ta några krm torkad av vardera. Salvia är också gott att ha i marinaden.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar är gott som tillbehör till huvudrätter, grillat, buffe eller som vardagsmat.
Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.

Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar, morot, purjolök och lök.

Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.
Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.
Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Nötrutor med valnötter
Nötrutor med valnötter. Goda hembakta kakor med valnötter. Valnötter kan bytas mot hasselnötter eller pecannötter. Nötrutor är goda med vispad grädde till. Nötrutor är goda till fika och dessert.
GI pizza
GI pizza med dinkelmjöl, mozzarellaost, soltorkad tomat, lufttorkad skinka och ruccola.
Med denna dinkelpizzadeg kan du baka fyra runda goda gi-pizzor eller en stor långpannapizza.
Vintips till är ex. Masi Campofiorin från Valpolicella eller något annat rött italienskt vin.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook