AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Revbenspjäll

Revbenspjäll Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
1,5 kg revbensspjäll, ca 7 portioner
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • Marinad till revbensspjäll: 1 tsk salt
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 krm svartpeppar
  • 4 msk matolja eller olivolja
  • Glasering av revbensspjäll:
  • 3 msk honung
  • 2 msk senapspulver eller 4 msk dijonsenap

Tillagning:

  1. Gnid in revbensspjällen med marinaden. Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie. Låt stå gärna stå att marinera över natten eller några timmar i kylen. Vänd då och då. Det går också bra att knåda in marinaden och sedan steka dem direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gnid in revbenen i honung och senap.
  4. Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsform.
  5. Stek dem en halvtimme, lägg ett ark folie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme. Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 85 grader.
  6. Ta ut och låt svalna något. Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet. Dela ev. skivorna i två bitar. Lägg upp på fat och servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Revbenspjäll:

Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Grillbiff marinerad grillad biff
Grillbiff. Marinerad grillad biff blir mör och god. Marinaden fungerar gott till all slags kött men också kycklingfilé eller fläskfilé.
Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
Mango chutneyn bryter ner köttet så att det blir mörare. När man bankar ut köttet med köttklubba så blir det också mörare.
Wienerschnitzel
Wienerschnitzel. Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Tysk wienerschnitzel är klassikt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Köp ca 1 cm tjocka kalvinnanlår. Skinkschnitzlar går också bra.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Bondbröd med basilika
Bondbröd med basilika är ett gott enkelt bröd att baka. Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika men du kan också ta timjan, oregano eller dragon.
Hallontårta
Hallontårta med tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig hallontårta eller sommartårta med hallon, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Bäst blir hallontårtan med hembakta tårtbottnar och hemgjord vaniljkräm men du kan såklart köpa färdiga tårtbottnar och vaniljvisp till vaniljkräm.
Hallonen kan givetvis bytas ut mot jordgubbar till jordbubbstårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Krabbcocktail cocktail med krabba
Krabbcocktail. Cocktail med krabbkött är en klassiker. Hemgjord klassisk krabbcocktail till förrätt med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs. Här garnerat med räkor.
Gott i är också mango i bitar samt att toppa med grekisk matyoghurt.
Vintips till krabbcocktail blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar.
Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba (en krabba räcker till minst 2 portioner) - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Ägghalvor med skagenröra
Ägghalvor med skagenröra. Lite lyxigare ägghalvor som är goda till sillbordet vid påsk, midsommar eller jul. Du kan byta ut alla eller en del av räkorna med andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
Pestosill
Pestosill. God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. Sillinläggning smaksatt med pesto.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Oxfilepizza
Oxfilépizza. Pizza med oxfilé, cocktailtomat och skivad rödlök. Kan serveras med kall vitlökssås eller bearnaisesås om man önskar.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Tortilla
Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.
Spenatlasagne
Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne.
Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook