AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Revbenspjäll

Revbenspjäll Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
1,5 kg revbensspjäll, ca 7 portioner
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • Marinad till revbensspjäll: 1 tsk salt
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 krm svartpeppar
  • 4 msk matolja eller olivolja
  • Glasering av revbensspjäll:
  • 3 msk honung
  • 2 msk senapspulver eller 4 msk dijonsenap

Tillagning:

  1. Gnid in revbensspjällen med marinaden. Lägg i en stor påse eller skål täckt med plastfolie. Låt stå gärna stå att marinera över natten eller några timmar i kylen. Vänd då och då. Det går också bra att knåda in marinaden och sedan steka dem direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Gnid in revbenen i honung och senap.
  4. Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsform.
  5. Stek dem en halvtimme, lägg ett ark folie över dem och ner runt dem och sänk sedan värmen till 175 grader och stek i ytterligare en timme. Sätt gärna i en stektermometer och ta ut revbenen när innertemperaturen är 85 grader.
  6. Ta ut och låt svalna något. Lägg på skärbräda med benet uppåt och skär i skivor längs med benet. Dela ev. skivorna i två bitar. Lägg upp på fat och servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Revbenspjäll:

Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.
Överbliven oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.
Lövbiff med bearnaisesås
Lövbiff med bearnaisesås, ugnsrostad potatis med paprika, ugnsbakade tomater samt grönsallad.
Du kan grilla eller steka lövbiffen. Här har jag valt att banka ut rostas till egen lövbiff vilket blir mycket gott. Riktigt lyxigt är att banka ut oxfilé. Vanlig biff funkar också bra. Du kan också köpa färdig lövbiff såklart men de kan vara rätt trista.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Tryfflar med glöggsmak glöggpralin
Tryfflar med glöggsmak. Hemgjorda glöggpraliner fyllda med chokladtryffel smaksatt med glögg och mörk choklad toppad med mandel.
Du kan doppa tryffelbitar i choklad, gjuta proffsiga praliner i formar som du fyller med tryffel eller fylla knäckformar. Ett gott recept till jul.
Ceasardressing med ägg och sardeller
Ceasardressing med ägg, sardeller, parmesan, vitlök och worcestersås. Ceasardressing eller ceasarsås serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, riven parmesan och knaperstekt bacon.
Ceasardressing är också god till grillat kött, fisk, kyckling, rostad potatis, rostade rotfrukter osv.
Sötpotatissnacks sötpotatischips snacks med sötpotatis
Sötpotatissnacks eller sötpotatischips. Snacks med sötpotatis passar som chips till fördrink eller tilltugg.
Gott och nyttigt med sötpotatis till fest eller buffe.
Servera sötpotatischipsen med en god dip ex. gräddfil med riven ingefära. Dippen blir också god med gräddfil och pressad vitlök samt hackad gräslök; eller curry och rivet äpple; eller paprika och chilipulver.
Du kan också fritera sötpotatissnacksen. Fritera dem först mjuka i 100 grader i ca 20 minuter, ta upp och låt rinna av och fritera dem sedan på 180 grader så att de får färg några i taget i ca 3-4 minuter.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Snaps med lime och citron
Snaps med lime och citron. Hemgjord lime och citronsnaps är enkel, snabb och god snaps att göra själv.
Välj gärna ekologisk citron och lime.
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Tomatsill
Tomatsill är bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Ugnsrostade tomater
Ugnsrostade tomater i olivolja och basilika. Goda som tillbehör till det mesta eller att laga pasta till. Också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).
Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara.
Gott är att rosta med två grovhackade vitlökar och 0,5 färsk eller 0,5 tsk torkade chiliflakes. Då kan du laga en god pastarätt med kokt spagetti eller annan pasta, mer olivolja, riven parmesan samt lite färsk ruccola eller spenat. Smaka av med flingsalt.
Vidare är det gott att ringla över lite fin vinäger ex. balsamvinäger mot slutet om tomaterna ska serveras som sallad.
Kottletter i ugn
Kotletter i ugn i god sås serverad med pressad potatis. En god, enkel, snabb och barnvänlig rätt som passar till vardags.
Tar 15 minuter i ugnen men den sköter sig själv.
Margaritapizza
Margaritapizza. Pizza med tomatsås, mozzarella, tomater och basilika. Baka egen Margaritapizza.
Detta recept är med deg som jäst.
Pizzan kan du baka i långpanna, baka ut till två runda pizzor eller till två panpizzor i stekpanna.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter). En grönsallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar också bra till pizzan.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook