Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås

Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris. Nu är det inte hushållsost du ska panera med utan helst fin parmesan eller liter billigare Grana padano. 

Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.

Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller caponata (italiensk grönsaksröra).

Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.

Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.

4 portioner Piccata milanese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kött som kycklingfilé eller schnitzel på kalvkött
  • 1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grana Padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 4 msk mjöl
  • 4 msk olivolja att steka i
  • TOMATSÅS:
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  3. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  4. Tillsätt tomaterna. Skölj ut burkarna eller paketen med vatten som du tillsätter till tomatsåsen.
  5. Tillsätt rosmarin och paprika. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  6. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänk över spisen annars.
  7. Förbered tillbehör: rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
  8. Dags att göra Piccatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål.
  9. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet.
  10. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
  11. Värm en stekpanna eller två.
  12. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
  13. Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer