Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås

Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris. Nu är det inte hushållsost du ska panera med utan helst fin parmesan eller liter billigare Grana padano. 

Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.

Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller caponata (italiensk grönsaksröra).

Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.

Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.

4 port Piccata milanese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kött som kycklingfilé eller schnitzel på kalvkött
  • 1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grana Padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 4 msk mjöl
  • 4 msk olivolja att steka i
  • TOMATSÅS:
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  3. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  4. Tillsätt tomaterna. Skölj ut burkarna eller paketen med vatten som du tillsätter till tomatsåsen.
  5. Tillsätt rosmarin och paprika. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  6. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänk över spisen annars.
  7. Förbered tillbehör: rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
  8. Dags att göra Piccatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål.
  9. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet.
  10. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
  11. Värm en stekpanna eller två.
  12. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
  13. Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel