Panerad rotselleri

Panerad rotselleri med mos, ärtor samt lime- och örtsås. Pankopanerade skivor av rotselleri som kan serveras med valfria tillbehör. Här ett förslag som är ett gott vegetariskt alternativ till panerad fisk med potatismos, gröna ärtor och cockailtomater serverat med en kall sås av gräddfil, lime, gräslök och dill.

En variant du kan göra är att panera och servera rotselleribiffarna likt Piccata Milanese och byta ut ströbrödet mot ost (skippar du även mjölet så blir det glutenfritt) - grovt riven parmesanost. Stek på låg värme men lite längre. 

Pankoströbröd ger en lite lättare panering och är vanlig i asiatisk mat. Panko finns i välsorterade affärer numer. Kan bytas mot vanligt ströbröd eller annat som går att panera med. 

En klyfta lime, hackad persilja eller dill samt brynt smör kan man också skeda över på slutet om man vill göra rätten lite festligare och få upp smakerna extra. 

2 portioner panerad rotselleri

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1/2 rotselleri, oskalad ca 500 gram, 2 stora skivor
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • Potatismos: 400 gram potatis
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 2 dl gröna ärtor
  • Dillsås: 1 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk limesaft
  • 1 msk hackad dill, fryst eller färsk
  • 1 msk hackad pesilja, fryst eller färsk
  • 3 msk rapsolja att steka i
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Skala rotsellerin genom att skära bort 0,5 cm av skalet samt fula delar. Skär i skivor på ca 1 cm i halvmånar.
  2. Lägg skivorna i en kastrull och täck med vatten samt tillsätt en halv tsk salt. Koka upp samt koka dem mjuka i 5-10 minuter.
  3. Skala potatis och skär i grova bitar. Koka den mjuk i 15-20 minuter. Häll av och mosa med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda gräddfil med hackad dill och hackad gräslök samt smaka av med limesaft och salt.
  5. Koka ärtorna i fem minuter (eller enligt paket) och håll varma. Skölj och dela tomater.
  6. Förbered paneringen genom att lägga upp en tallrik med mjöl blandat med salt och peppar, en djup tallrik med ägg (vispa sönder med en gaffel) samt en tallrik med ströbröd.
  7. Torka rotselleriskivorna torra med lite papper. Vänd dem först runt om i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd - se till att det fastnar.
  8. Stek rotsellerin i olja i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg på en sida. Vänd och stek andra sidan så att den får lika fin färg. Det tar ca 5 minuter på varje sida.
  9. Servera de panerade rotselleribiffarna med moset, ärtor, tomater och såsen vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer