Kokt polenta

Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Polentan kan serveras nygjord likt en majsgröt till ex. italiensk mat likt potatismos. Men vanligt är också att göra polentan och blanda i 2-3 äggulor på slutet och låta den stelna i ett lager som man skär i ex. trekanter och sedan steker eller grillar. Då kan man också förbereda polentan och ha i kylen innan. Sedan är det bara att grilla och steka den.

4 portioner polenta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten, grönsaksbuljong eller mjölk (eller blanda)
  • 1,25 dl polenta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grana padano (valfritt)
  • 3 äggulor om du ska grilla eller steka polentan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt och peppar samt polentagryn under omrörning.
  3. Låt polentan sjuda i på svag värme i en kvart. Rör om då och då så att den inte bränns - speciellt om du kokar med mjölk.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt, vitpeppar och ev. riven ost.
  5. Nu kan du servera polentan varm.
  6. Vill du grilla eller steka polentan så rör du i 3 äggulor i polentan när den är varm och häller den i en form, smord med lite olivolja, i ett centimeter-tjockt lager och låta svalna och stelna samt förvara med plast över i kylen.
  7. När polentan stelnat kan du stjälpa upp den på en skärbräda och skära i skivor som ex. trekanter som du sedan steker ljusbruna i olivolja eller grillar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer