Caponata Italiensk aubergineröra

Caponata är en italiensk aubergineröra med tomat, vitlök, selleri mm. Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé.
Istället för passerade eller krossade tomater kan du ta 0,5 dl tomatpuré samt 1,5 dl vatten.
Kan ätas kall, ljummen eller varm.

4 portioner caponata

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 dl kalamataoliver eller gröna oliver (valfritt)
  • 1 dl kapris (valfritt)
  • 5 blad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär auberginen i 2x2 cm tärningar.
  2. Lägg i en bunke och blanda med saltet.
  3. Låt stå i 20 minuter medan du förbereder övrigt.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Skölj och strimla blekselleri.
  7. Skölj bort saltet från auberginebitarna i ett durkslag.
  8. Värm upp olivolja i en stor kastrull, gryta eller stor panna.
  9. Fräs auberginebitarna i olivoljan så att de får färg några minuter. Rör om då och då.
  10. Tillsätt lök, vitlök samt selleri och fräs några minuter till under omrörning.
  11. Tillsätt tomat, kapris, oliver, basilika, bladpersilja, socker och vinäger.
  12. Låt caponatan småkoka i 15 minuter.
  13. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer