Inbakad oxfilé

Introduktion och förberedelse

Inbakad oxfilé fylld med svampstuvning. En variant på oxfilé Wellington.

En klassiker från 70-talet.

Serveringsförslag

Smördeg

Räkna 1 pkt rullad smördeg med måtten ca 35x26 cm eller motsvarande fryst smördeg du tinat i kylen över natten.

Istället för färdig smördeg kan du göra hemgjord smördeg eller vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel och slå in köttet i.

Val av svamp

Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, Karl-Johansvamp, ostronskivling eller skogschampinjon.

Varianter

  • Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla oxfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
  • Andra saker som är goda i inbakad oxfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
  • Oxfilén kan bytas mot fläskfilé eller så kan du baka in lammytterfilé, älgfilé, rådjursfilé eller renfilé.
  • Man kan också laga med laxfilé.

Stekgrad

Använd en stektermometer till köttet för önskad stekgrad - mät när du bakat köttet i degen och det är nästan klart. Täck ev. över och låt gå lite till. 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips

Till inbakad oxfilé passar ett rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött från Spanien ex. Rioja.

4 portioner inbakad oxfile oxfilé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g hel oxfilé
  • 1 rulle kyld färsk smördeg
  • 1 ägg att pensla med
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm malen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • Stuvning: 2 schalottenlökar
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • Madeirasås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Förbered ev. tillbehör som ugnstekt potatis, rostade rotfrukter, grönsaker mm som du vill servera till.
  3. Krydda oxfilén med salt och peppar och bryn den runt om i 5 minuter i lite smör eller rapsolja.
  4. Sänk värmen och täck med folie och efterstek i 5 minuter till. Ställ åt sidan och låt oxfilen svalna.
  5. SVAMPSTUVNING: Finhacka lök och champinjoner. Fräs svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt vetemjöl och rör ut det. Tillsätt sedan mjölken under omrörning, sedan grädden och sojan. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka ihop svampen ca 10 minuter till en tjock svampstuvning. Ställ svampstuvningen åt sidan.
  6. MADEIRASÅS: Skala och finhacka löken.
  7. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  9. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  10. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  11. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
  12. DAGS ATT BAKA IN OXFILEN: Skär oxfilen i 4 portionsbitar. Bred svampstuvning mellan skivorna och sätt ihop igen till en hel oxfilé.
  13. Rulla upp den färska smördegen.
  14. Lägg oxfilen ovanpå smördegen på nedre halvan.
  15. Vik över den andra smördegshalvan och tryck ihop liken en calzone samt skär bort överbliven smördeg längs kanten och vik in skarven under köttet.
  16. Du kan garnera med att löst rita streck ex. rutmönster eller snett mönster med en bestickkniv. Eller lägga remsor eller blad av smördeg på smördegspaketet.
  17. Pensla med uppvispat ägg.
  18. Grädda den inbakade oxfilen i ugnen i ca 20 minuter.
  19. Ta ut och låt det inbakade köttet vila en stund.
  20. Skär upp den inbakade oxfilen precis före servering. Garnera ev. med hackad persilja.
  21. Servera med önskade tillbehör och ev. madeirasås.
E-mail
Medel: 3.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-14

Tillbehör och liknande recept: