AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Pajdeg

Pajdeg Pajdeg till paj. Deg till ett pajskal du kan baka till olika matpajer men också söta dessert pajer (tillsätt då en tsk socker till pajdegen).
Med ett bakat pajskal kan du sedan baka vilken paj du vill. Äggstanning gör du genom att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk (standard), 2 krm salt och 1 krm peppar och ev. en knivsudd curry. Fyllning kan vara frästa grönsaker som purjolök, rödlök, blomkål, broccoli, svamp, paprika som du fyller pajskalet med och häller över äggstanningen och bakar till paj i ca 40 minuter på 175 grader. Riven ost och hackad skinka blir ost och skinkpaj. Fräser du med kycklingbitar till grönsaker som champinjoner, purjolök och broccoli så får du kycklingpaj. osv.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
pajdeg till en pajform
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 20 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Nu är pajskalet klart att användas ex. fyll pajskalet med önskad fyllning och baka din paj.


 

Omdömen:

Kommenterad av lennart rask , måndag 17 september 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
kanon denna pajdeg//Lennart

Fler recept ur samma kategori som Pajdeg:

Tacopaj med köttfärs
Tacopaj med köttfärs. Servera gärna med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.
Pumpapaj paj med pumpa
Pumpapaj. Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie.
Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass.
Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.
Enkel blåbärstårta eller blåbärspaj med vaniljkräm
Enkel blåbärstårta med vaniljvisp. En slags blåbärspaj eller blåbärsstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska blåbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Istället för färska blåbär kan du ta frysta blåbär som fått tina något.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept

Gilla oss på Facebook