AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Pajdeg

Pajdeg Pajdeg till paj. Deg till ett pajskal du kan baka till olika matpajer men också söta dessert pajer (tillsätt då en tsk socker till pajdegen).
Med ett bakat pajskal kan du sedan baka vilken paj du vill. Äggstanning gör du genom att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk (standard), 2 krm salt och 1 krm peppar och ev. en knivsudd curry. Fyllning kan vara frästa grönsaker som purjolök, rödlök, blomkål, broccoli, svamp, paprika som du fyller pajskalet med och häller över äggstanningen och bakar till paj i ca 40 minuter på 175 grader. Riven ost och hackad skinka blir ost och skinkpaj. Fräser du med kycklingbitar till grönsaker som champinjoner, purjolök och broccoli så får du kycklingpaj. osv.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
pajdeg till en pajform
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 20 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Nu är pajskalet klart att användas ex. fyll pajskalet med önskad fyllning och baka din paj.


 

Omdömen:

Kommenterad av lennart rask , måndag 17 september 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
kanon denna pajdeg//Lennart

Fler recept ur samma kategori som Pajdeg:

Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Paj med fetaost
Paj med fetaost. En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj. Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax, med mera.
Gott med en grönsallad till.
Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli.
Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept

Gilla oss på Facebook