Stuvad spenat

Vanligast är att stuva hackad fryst eller hel spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat. Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.

Räkna 800 gram färsk bladspenat istället för fryst spenat. Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra, i fyllningar, pajer men också som tillbehör till de flesta rätter. Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm.

Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.

4 portioner stuvad spenat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 450 gram fryst spenat eller motsvarande färsk
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm mald muskot (valfritt men gott)
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. SPENATSTUVNING MED FÄRSK SPENAT: Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
  2. Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.
  3. Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
  4. Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
  5. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  6. Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.
  7. SPENATSTUVNING PÅ FÄRSK ELLER FRYST TINAD HACKAD SPENAT: Fräs smör eller olivolja i en kastrull.
  8. Pudra över mjölet och rör om.
  9. Tillsätt mjölken och rör om.
  10. Låt stuvningen puttra i minst 5 minuter och rör då och då.
  11. Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.
  12. Smaka av spenatstuvningen med salt, vitpeppar och riven muskot.
E-mail
Medel: 3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer