Grönsakstillbehör

Ett gott och nyttigt salladsfat med grönsaker som passar som tillbehör till grillat och buffé - eller till allt egentligen.
Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat. Här lite tips på varianter som passar att servera kallt på fat.
Tips är att koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.
Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.
- riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; riven kålrot.
- grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
- tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
- kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
- strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.
- kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.
Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung. Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger. Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.

4 portioner grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram rödkål
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat
  • 3 dl kokta vita bönor
  • 1 huvud kokt blomkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönor enligt paket samt blomkål i buketter (8 minuter i saltat vatten) om du ej redan gjort detta.
  2. Riv eller strimla kålen fint.
  3. Skölj tomater och tärna dem fint.
  4. Skölj babyspenat och hacka den.
  5. Lägg upp rödkål, tomater, babyspenat, kokta vita bönor samt kokt blomkål på ett stort fat.
  6. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar och ringla över grönsakerna eller servera dressingen vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer