AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Madeirasås sås med Madeiravin

Madeirasås sås med Madeiravin Madeirasås. Sås med Madeiravin är god till kötträtter, kyckling, fläskfile, skinka mm.
Madeira är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasås annars blir den rätt söt (men god).
Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel.
Murkelsås får du om du tillsätter murklor ca 15 gram torkade murklor - smula ner dem i madeirasåsen.
Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port. madeirasås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  3. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  4. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  5. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  6. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.


 

Fler recept ur samma kategori som Madeirasås sås med Madeiravin:

Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Vegetarisk pastasås
Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pestosås med yoghurt
Pestosås med yoghurt. Matyoghurt smaksatt med pesto blir en god, snabb och enkel sås.
En kall sås som passar till det mesta, förslagsvis grillat eller ugnsbakad lax.
Majonnässås med sardeller
Majonnässås med sardeller är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Gratinerad krabba
Gratinerad krabba. En god förrätt är att gratinera stuvat krabbkött. Du kan gratinera i krabbskalet eller fördela på fyra brödskivor ex. lantbröd samt servera som förrätt eller gratinera mindre bitar bröd med krabbstuvningen och servera som välkomsstilltugg eller drinktilltugg.
Istället för hel krabba kan du ta en eller två burkar krabbkött till krabbstuvningen. Gratinera sedan krabbköttet som nedan på toast eller skivor av ex. bondbröd.
Vintips till gratinerad krabba blir ett vitt fruktigt vin ex. en Chardonnay eller Semillon från Australien.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Se alla recept ur kategorin Festrecept

Gilla oss på Facebook