AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Madeirasås sås med Madeiravin

Madeirasås sås med Madeiravin Madeirasås. Sås med Madeiravin är god till kötträtter, kyckling, fläskfile, skinka mm.
Madeira är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasås annars blir den rätt söt (men god).
Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel.
Murkelsås får du om du tillsätter murklor ca 15 gram torkade murklor - smula ner dem i madeirasåsen.
Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
4 port. madeirasås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  3. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  4. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  5. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  6. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.


 

Fler recept ur samma kategori som Madeirasås sås med Madeiravin:

Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Sås dressing med sardeller
Sås eller dressing med sardeller till grillat eller buffebordet. Det låter kanske inte så gott med sardeller men tro mig - det är det! Sältan i sardellerna och gräddfilen blir en kanonsås. Speciellt gott till rostade rotfrukter och grillat kött som biff eller entrecote. Passar också till sallad, grillad fisk, grönsaker med mera.
Svartpepparsås sås med svartpeppar
Svartpepparsås. En god och enkel sås med svartpeppar.
Svartpepparsås är god att göra med steksky.
Godast smak får svartpepparsåsen när svartpepparn är nymald varför du kan använda en pepparkvarn, mortla, köra i kryddmixer (kaffebönskvarn) eller krossa hela svartpepparkorn för hand tex mot en skärbräda med baksidan på en stekpanna.
Du kan göra samma sås med grönpeppar, rosépeppar eller blanda pepparsorter som du vill.
Se alla recept ur kategorin Såser
Köttfärsfyllda auberginer
Köttfärsfyllda auberginer eller äggplantor. Bakade auberginer som är urgröpta och fyllda med köttfärsröra och aubergine toppat med gratängsås och riven ost samt parmesan. Garnera ev. med färsk basilika.
Gott med en grönsallad till ex. babyspenat, tärnad tomat och tärnad paprika samt dressing. Vidare kan man ha klyftpotatis till om man är riktigt hungrig.
Smidigt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att gratinera och värma till servering.
Om man vill kan man bara gratinera med ost och parmesan.
Vegetarisk variant får du med sojafärs (vegan) eller quornfärs. Det finns vegan riven ost mozzarella style att gratinera med.
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Chokladmaränger med mascarpone och bär
Chokladmaränger med mascarpone, bär och rostade hasselnötter. En god dessert. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna chokladmaränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden mascarpone och bär.
Istället för kakaopulver kan du ta 100 gram krossad valfri choklad.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept

Gilla oss på Facebook